Запис Детальніше

Проблема індивідного та надіндивідного в дослідженні соціалізації особистості

Електронна бібліотека НАПН України

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/5486/
159.316
 
Title Проблема індивідного та надіндивідного в дослідженні соціалізації особистості

 
Creator Москаленко, В.В.
 
Subject 1 Philosophy. Psychology
378 Higher education. Universities. Academic study
 
Description В статті аналізується актуальна для соціальної психології проблема співвідношення індивідного та надіндивідного в процесі соціалізації особистості. Як відомо, соціалізація є процесом становлення соціальних властивостей, завдяки яким людина стає суб’єктом соціальних відносин. Механізмом цього процесу є взаємодія з іншими людьми.
Соціальне життя будь-якого індивіда відбувається в рамках відносин з іншими, як члена спільноти, що регулюється загальними правилами і нормами. Ця спільнота належить не сукупності суб’єктів, а сукупному суб’єкту, який має систему особливих якостей, що не зводяться до якостей індивідів, з яких складається сукупний суб’єкт. В зв’язку з цим постає проблема індивідуального і надіндивідуального, їх відособлення і єдності.
Погляди на природу індивідуального і надіндивідуального в історії психології є різними: від ствердження абсолютної автономності цих феноменів до її заперечення, розуміння індивідуального як частки надіндивідуального.
У вітчизняній психології проблема співвідношення людини і світу розроблялась рядом авторів, які обґрунтували принцип, згідно з яким людина і світ вступають у взаємодію, утворюють особливу онтологічну реальність, бо людина «продовжена в світі». Ланкою, що забезпечує єдність системи «Людина і Світ» є образ Світу. Індивідне у людини визначається цілісним образом світу, а цей світ – всім досвідом життя людини в світі, її суспільною практикою. Тому потрібно бачити принципову відмінність між поняттям «світ образів» як окремих чуттєвих вражень, і «образом світу», в якому живе і діє людина. Образ світу є тим постійним і ніколи не зникаючим фоном, на якому розгортається процес соціалізації індивіда.
Проблема єдності індивідного та надіндивідного розглядається також в концепції соціальної ідентичності Генрі Теджфела та Джона Тернера, в якій введено три основних концепти: соціальна категоризація, соціальне порівняння і соціальна ідентифікація. Дослідження спрямовано на пошуки первинного фактору, який перетворює прості сукупності людей в соціальні спільноти, або індивідуальних суб’єктів в сукупного соціального суб’єкта.
Цим первинним фактором є соціальна ідентичність, яка випливає безпосередньо із соціальної категоризації і виглядає як каузальна база групових процесів.
Процес набуття соціальної ідентичності, який супроводжується деперсоналізацією особистості, розглядається як прибавка, а не втрата індивідуальності. Вона знаменує перехід до нового, більш адекватного для даної ситуації рівня взаємодії, на основі якого з’являються соціальні властивості групи як системного цілого.
The article is about general conceptions of investigation of individual’s economical culture. Has been investigated that determination of economical culture is defined not only by economical realm but by the entire system of society’s culture. Economical socialization as a mechanism of economical culture individual’s forming is determined. Components and structurally-functional model of individual’s economical culture have been analyzed.
Проблема индивидного и надиндивидного в исследовании социализации личности.
В статье анализируется актуальная для социальной психологии проблема соотношения индивидного и надиндивидного в процессе социализации личности. Рассматриваются взгляды по этому вопросу отечественных и зарубежных психологов
Проблема індивідного та надіндивідного в дослідженні соціалізації особистості.
В статті аналізується актуальна для соціальної психології проблема співвідношення індивідного та надіндивідного в процесі соціалізації особистості. Розлядаються погляди на це питання вітчизняних та зарубіжних психологів.
 
Publisher Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

 
Date 2013
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Language en
 
Rights cc_by_nd
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/5486/1/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F2.pdf
Москаленко, В.В. (2013) Проблеми сучасної психології: Збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (20). pp. 438-448.