Запис Детальніше

Особливості економічного та морального в економічній культурі особистості

Електронна бібліотека НАПН України

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/9982/
10.5072/lib.iitta.gov.ua/9982
 
Title Особливості економічного та морального в економічній культурі особистості
Economic and moral features in the economic culture of personality
Особенности экономического и нравственного в экономической культуре личности
 
Creator Москаленко, В.В.
 
Subject 1 Philosophy. Psychology
33 Economics. Economic science
37.01/.09 Special auxiliary table for theory, principles, methods and organization of education
 
Description В статті розглядаються деякі теоретичні підходи до аналізу співвідношення економічного і морального в свідомості суб’єкта економічної діяльності. Наголошується на необхідності уточнення змісту феноменів «економічність» та «моральність» як економіко-психологічних характеристик суб’єкта економічної культури. Доводиться, що ознакою культури є моральність. Особливу увагу приділено проблемі співвідношення економічності та моральності у групах різного рівня економічної активності. Проаналізовано дослідження ставлення до дотримання моральних норм в групах підприємців державних та недержавних установ. Доводиться, що рівень економічної активності суб’єкта діяльності визначає особливості його уявлень про моральні якості, а також і ставлення до дотримання моральних норм.
В статье рассматриваются некоторые теоретические подходы к анализу соотношения экономического и нравственного в сознании субъекта экономической деятельности. Акцентируется внимание на необходимости уточнения содержания понятий «економическое» и «нравственное» в анализе экономической культуры личности. В контексте культуры анализируется «нравственность», показано, что нравственность является признаком економической культуры. Особенное внимание уделено проблеме соотношения економического и нравственного в группах различного уровня экономической активности.Анализируются исследования отношения к соблюдению нравственных норм в группах предпринимателей государственных и негосударственных учреждений. Доказывется, что уровень экономической активности субъекта деятельности определяет особенности его представлений о моральных качествах и отношение к соблюдению нравственных норм.
 
Publisher Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України
 
Date 2015
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Language en
 
Rights cc_by_nd
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/9982/1/Article.pdf
Москаленко, В.В. (2015) Economic and moral features in the economic culture of personality Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України. Т.ХІІ. Психологія творчості. Випуск 21. pp. 246-258. ISSN 2072 - 4772