Запис Детальніше

Проблеми державної підтримки фермерських господарств як форми малого бізнесу

Репозиторій ВНАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Проблеми державної підтримки фермерських господарств як форми малого бізнесу
 
Creator Коваль Н.І.
 
Subject Статті
2015 р./ Публікації співробітників у виданнях інших установ/
 
Description У системі багатоукладної економіки діяльність фермерських господарств як організаційної форми, що відповідають критеріям малого аграрного підприємництва, врегульована в Господарському кодексі України, Законі про фермерське господарство. На них поширюється дія Законів Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні та Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні.
Суб’єкти малого бізнесу постійно стикаються з низкою проблем, що гальмує їх поступальний розвиток, а основними факторами стримування є неефективна система державної підтримки, яка проявляється насамперед, у слабкому розвитку фінансово-кредитної інфраструктури, низькому рівневі регулювання державою ринку, особливо в частині формування ним продовольчої безпеки.
Починаючи з 1991 року, держава здійснює підтримку розвитку фермерських господарств через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.
Згідно досліджень, за період 2008 – 2013 рр., державна підтримка зросла на 20,8%, у тому числі за рахунок ПДВ – у 3,6 разів. Частка державної підтримки за рахунок ПДВ з 32% у 2008 році зросла до 94,5% у 2013 році. За суттю, вона стала ключовою у державній підтримці. Наразі, «найбільшу частку державної підтримки отримали фермери для компенсації витрат з придбання техніки. У грошовому еквіваленті така підтримка становила близько 30 млн грн або 53% загального обсягу фінансування.
Що стосується підтримки за непрямими механізмами, зокрема через пільгове оподаткування, то податкова реформа, що була запроваджена в кінці 2014-го року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 р. № 71-VIII, скасувала ФСП, натомість для сільськогосподарських товаровиробників (в т.ч. фермерських господарств) створено окрему четверту групу єдиного податку. Також, слід зазначити, що починаючи з 2015 року, ставки оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи – сільськогосподарських підприємств зросли в 3 рази. А якщо підрахувати всі зміни разом, то податкове навантаження аграріїв зросло більш, ніж у 20 разів [2].
Необхідно провести удосконалення нормативно-правової бази у сфері підприємницької діяльності на селі, активізувати ринки та інфраструктуру, розробити та впровадити регіональні програми.
 
Date 2015-06-10
2015-06-10
2015
 
Type
 
Identifier http://repository.vsau.org/getfile/8914
 
Language uk_UA
 
Relation http://repository.vsau.org/card.php?id=8914