Запис Детальніше

Прецизійна машинна доводка плоских поверхонь деталей тертя з композитів на основі алюмінію для технологічних комплексів

Електронний архів КНУТД

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Прецизійна машинна доводка плоских поверхонь деталей тертя з композитів на основі алюмінію для технологічних комплексів
 
Creator Гавриш, А. П.
Роїк, Т. А.
Дорфман, І. Є.
Віцюк, Ю. Ю.
 
Subject нові композитні матеріали
деталі тертя
прецизійна машинна доводка
диски для обробки
дрібнозернисті абразивні порошки
мастильно-охолоджуюча рідина
технологічні процеси оброблення
новые композитные материалы
детали трения
прецизионная машинная доводка
диски для обработки
мелкозернистые абразивные порошки
смазывающе-охлаждающая жидкость
технологические процессы обработки
new composite materials
friction parts
precision machining
discs for processing
fine-grainy abrasive powders
lubricating cooling liquid
technological processes of treatment
 
Description Проведено експериментальне дослідження процесів прецизійної машинної доводки плоских поверхонь деталей тертя з нових композиційних матеріалів на основі відходів алюмінієвих сплавів для технологічних комплексів підприємств поліграфічного машинобудування, а також для верстатних систем легкої та харчової галузей промисловості народного господарства України. Методикою було передбачено прецизійну механічну обробку плоских поверхонь деталей з використанням верстатів С-15. Матеріал дисків для доводки – мідь та чавун. В якості абразивних доводочних мікропорошків використовувались зерна електрокорунду білого (23А), електрокорунду білого хромчастого із вмістом у складі абразивного оксиду хрому до 2% (33А), електрокорунду титанового із вмістом титану до 2% (37А) та монокорунду (43А). Зернистість абразивних мікропорошків 1 – 7 мкм. Мастильно-охолоджуюча рідина: гас + олеїнова кислота із різним відсотковим вмістом компонентів. Доведено, що на параметри якості поверхні оброблення суттєво впливають технологічні фактори процесів прецизійної механічної обробки – режими різання, матеріал дисків для доводки, матеріал та зернистість абразивних порошків для фінішного оброблення, а також склад мастильно-охолоджуючої рідини для оброблення. Показано, що найкращі результати отримані при застосуванні для фінішної прецизійної доводки чавунних дисків, зерен електрокорунду білого хромчастого із вмістом у складі абразиву оксиду хрома до 2% (33А) зернистістю 3 – 5 мкм та використанням у якості мастильно-охолоджуючої рідини суміші зі складом: гас (65%) + олеїнова кислота (35%). Вперше показано, що основні закономірності прецизійної машинної доводки плоских поверхонь деталей з матеріалів на основі відходів алюмінієвих сплавів співпадають з фундаментальними положеннями загальної теорії надтонкого абразивного оброблення. Розроблено рекомендації з вибору режимів різання для прецизійної машинної доводки деталей різного технологічного призначення, що виготовляється з композиційних сплавів на основі відходів алюмінію і які забезпечують вимоги отримання необхідних параметрів якості поверхонь.
 
Date 2016-02-11T11:20:29Z
2016-02-11T11:20:29Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Прецизійна машинна доводка плоских поверхонь деталей тертя з композитів на основі алюмінію для технологічних комплексів [Текст] / А. П. Гавриш, Т. А. Роїк, І. Є. Дорфман, Ю. Ю. Віцюк // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. - 2014. - № 4 (78). - C. 199-215.
http://er.knutd.com.ua/handle/123456789/766
 
Language uk