Запис Детальніше

Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol
Ефективне упакування для свіжих харчових продуктів на основі корвакролу і тимолу
 
Creator Ramos, Marina
Beltran, Ana
Valdes, Arancha
Peltzer, Mercedes
Jimenez, Alfonso
Garrigos, Maria
Zaikov, Gennady
 
Subject active packaging carvacrol, thymol, strawberries, bread, thermal properties, volatile compounds.
carvacrol
thymol
strawberries
bread
thermal properties
volatile compounds
активне упакування
карвакрол
тимол
полуниця
хліб
теплові властивості
леткі компоненти
 
Description Active packaging is becoming an emerging food technology to improve quality and safety of food products. One of the most common approaches is based on the release of antioxidant/antimicrobial compounds
from the packaging material. In this work an antifungal active packaging system based on the release of carvacrol and thymol was optimized to increase the post-harvest shelf life of fresh strawberries and bread during storage. Thermal properties of the developed packaging material were determined by differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetric analysis (TGA). Volatile compounds in food samples contained in active packaging systems were monitored by using headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography analysis (HS-SPME-GC-MS) at controlled conditions. The obtained results provided evidences that exposure to carvacrol and thymol is an effective way to enlarge the quality of strawberries and bread samples during distribution and sale. Для підвищення якості та безпеки харчових продуктів в харчовій промисловості все більшу увагу приділяють ефективному упакуванню. Один з найбільш загальних підходів заснований на випуску антиоксидаційних/антимікробних сполук пакувального матеріалу. У роботі показано можливість оптимізації активної протигрибкової пакувальної системи на основі карвакролу і тимолу для збільшення терміну зберігання свіжої полуниці та хліба. За допомогою диференціальної скануючої калориметрії (DSC) і термогравіметричного аналізу (ТГА) визначені термічні властивості розробленого пакувального матеріалу. Вміст летких сполук у зразках харчових продуктів, що знаходились в системі упакування, контролювали за допомогою твердофазної мікроекстракції з подальшим газовим хроматографічним аналізом (HS-ТФМЕ-ГХ-МС) у визначених умовах. Показано, що вплив карвакролу і тимолу є ефективним шляхом для збільшення якості зразків полуниці та хліба під час дистрибуції і продажу.
 
Date 2014-02-12T14:57:02Z
2014-02-12T14:57:02Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol / Marina Ramos, Ana Beltran, Arancha Valdes, Mercedes Peltzer, Alfonso Jimenez, Maria Garrigos, Gennady Zaikov // Chemistry & Chemical Technology. – 2013. – Volume 7, number 3. – P. 295–303. – Bibliography: 42 titles.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/23482
 
Language en
 
Format application/pdf
 
Publisher Publishing House of Lviv Polytechnic National University