Запис Детальніше

A synthetic approach of d-glucose derivatives: spectral characterization and antimicrobial studies

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title A synthetic approach of d-glucose derivatives: spectral characterization and antimicrobial studies
Синтетичний підхід до одержання похідних D-глюкози: спектральний аналіз та антимікробні дослідження
 
Creator Kawsar, Sarkar
Ferdous, Jannatul
Mostafa, Golam
Manchur, Mohammad
 
Subject synthesis
D-glucose
antibacterial
antifungal
inhibition
spectroscopy
синтез
D-глюкоза
антибактеріальний
протигрибковий
інгібування
спектроскопія
 
Description A new series of methyl 4,6-O-(4-methoxybenzylidene)-a-D-glucopyranoside derivatives was synthesized using the direct acylation method. Methyl-a-Dglucopyranoside was selectively converted to methyl 4,6-O-(4-methoxybenzylidene)-a-D-glucopyranoside by the reaction with 4-methoxybenzaldehyde dimethylacetal in a reasonable yield. Using a wide variety of acylating agents,
a series of 2,3-di-O-acyl derivatives of this product was also prepared in order to gather additional information for structure elucidation. The structures of the newly synthesized compounds were elucidated by their spectral and elemental analysis. All synthesized compounds were screened for in vitro antimicrobial activities against ten human pathogenic bacteria and four plant pathogenic fungi. Encouragingly, a number of test compounds showed better antimicrobial activity than the standard
antibiotics employed. It observed that the test compounds were more effective against fungal phytopathogens than those of the bacterial organisms. З використанням методу ацілування синтезовано нові похідні метил 4,6-О-(4-метоксібензіліден)-a-D-глюкопіранозиду. Показано, що метил-a-D-глюкопіранозид селективно перетворюється на метил-4,6-O-(4-мето-ксібензіліден)-a-D- глюкопіранозид за реакцією з 4-мето-ксибензальдегід диметилформамідом з достатньо непоганим виходом. Використовуючи широкий спектр ацілюючих агентів, одержано ряд 2,3-ді-О-ацильних похідних цього продукту для визначення їх структури. Структуру синтезованих сполук підтверджено методами спектрального і елементного аналізу. Визначено антимікробну діяльність in vitro сполук під дією десяти хвороботворних бактерій і чотирьох патогенних рослинних грибів. Показано, що синтезовані сполуки мають кращу антимікробну активність, у порівнянні з стандартними антибіотиками; тестовані сполуки є більш ефективними
проти грибкових фітопатогенів, ніж бактеріальних організмів.
 
Date 2014-11-13T13:39:48Z
2014-11-13T13:39:48Z
2014
 
Type Article
 
Identifier A synthetic approach of d-glucose derivatives: spectral characterization and antimicrobial studies / Sarkar Kawsar, Jannatul Ferdous, Golam Mostafa, Mohammad Manchur // Chemistry & Chemical Technology. – 2014. – Volume 8, number 1. – P. 19–27. – Bibliography: 29 titles.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/25160
 
Language en
 
Publisher Publishing House of Lviv Polytechnic National University