Аналіз інтеграційних процесів у агро бізнесі та формування агропродовольчих кластерів в Україні
Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Аналіз інтеграційних процесів у агро бізнесі та формування агропродовольчих кластерів в Україні
Analysis of integration processes in agribusiness and agro-food formation of clusters in Ukraine |
|
Creator |
Станасюк, Н. С.
Оліховська, М. В. |
|
Subject |
агробізнес
агропродовольча система кооперація традиційний “продуктовий ланцюг” інтегрований “продуктовий ланцюг” агропродовольчі кластери agribusiness agro-food system cooperation traditional “food chain” integrated “food chain” agri-food clusters |
|
Description |
Проаналізовано сучасні взаємовідносини між ланками агропромислового виробництва у період перехідного стану ринкової економіки України. Сформовано висновки щодо створення сприятливих умов для ефективного ведення агропродовольчого бізнесу, а саме побудови інтеграційних продуктових ланцюгів між агропідприємствами, що мають змінити традиційні виробничі ланцюги. Запропоновано створити агропродовольчі кластери для спільного вирішення проблем розвитку аграрних підприємств, що підвищить ефективність функціонування усього агропромислового комплексу України. The modern relationships between the units of agro-industrial production during the transition state of the market economy in Ukraine are analysed. The conclusions about the creation of favorable conditions for the effective management of the agro-food business are made, in particular building of the integration food-chains between the agro-enterprises that have to change the traditional production chains. The creation of agro-food clusters for combined solution of the development problems of the agrarian enterprises is offered in order to raise the functioning effectiveness of the entire agro-industrial complex of Ukraine. The main links of the integration food-chains have become suppliers, manufacturers of agricultural and industrial production, wholesale and retail businesses that operate as a single system. Creation of the integration food-chains lead to increase the competitiveness of products, increase sales and save costs. The main feature of tight integration links between agricultural enterprises are common interconnection activities and resources, protection of interest and support initiatives of the subjects, the relationship between organizational units and employees. In the paper the establishment of integrated structures are proposed, which will form the farmers from production structure that meets the priority directions of development of the agro-food sector in the region, what would increase the level of regional agro-food system. The establishment of regional integrated structures will significantly reduce transportation costs and minimize business risk. The creation of agro-food clusters for combined solution of the development problems of the agrarian enterprises is offered in order to raise the functioning effectiveness of the entire agro-industrial complex of Ukraine. |
|
Date |
2014-11-21T08:32:10Z
2014-11-21T08:32:10Z 2014 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Станасюк Н. С. Аналіз інтеграційних процесів у агро бізнесі та формування агропродовольчих кластерів в Україні / Н. С. Станасюк, М. В. Оліховська // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". – 2014. – № 794 : Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. – С. 82–87. – Бібліографія: 13 назв.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/25238 |
|
Language |
ua
|
|
Publisher |
Видавництво Львівської політехніки
|
|