Запис Детальніше

Раціональне використання ресурсів як засіб підвищення конкурентоспроможності хлібопекарських підприємств

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Раціональне використання ресурсів як засіб підвищення конкурентоспроможності хлібопекарських підприємств
Rationalization of resources as a way to improve competitiveness of baking industry enterprises
 
Creator Кулініч, Т. В.
Гливінська, Х. В.
 
Subject конкурентоспроможність
хлібопекарські підприємства
раціоналізація використання ресурсів
комплексна оцінка
competitiveness
baking industry enterprises
rationalization of resources
complex estimation
 
Description Встановлено вплив раціонального використання ресурсів на конкурентоспроможність вітчизняних виробничих підприємств. На прикладі підприємств хлібопекарської галузі сформульовано умови раціональності використання окремих видів ресурсів. Виділено параметри оцінювання якості основних видів ресурсів підприємств хлібопекарської галузі. Уточнено методику комплексної оцінки конкурентоспроможності підприємства з урахуванням впливу раціоналізації використання ресурсів. Наведено шляхи і способи раціоналізації використання ресурсів. The influence of the rational utilization of resources on the competitiveness of domestic manufacturing enterprises has been carried out in the article. New opportunities for application of these two conditions (rational use of resources and competitiveness) to improve economic activity of enterprises and to provide their sustainability in the long term have been found. The conditions of rational utilization of certain types of resources have been formulated and specified for baking industry enterprises. Special attention has been paid to influence of resources’ rationalization on increasing of quality of the baking industry production and on its price characteristics. In particular, main parameters of evaluation of quality of resources utilization have been indicated. Improved methodic for complex estimation of competitiveness of baking industry enterprises, which considers the effects of resources rationalization, is given in the article. The technique of integrated assessment of changes in competitiveness, based on the rationalization of the use of different types of resources (mainly, material and labor), has been tested in the bakeries of Lviv region. As a result, a complex description of the competitiveness of bakeries in this region has been provided. Finally, there are presented the ways and methods of resources rationalizing at the domestic baking industry.
 
Date 2015-01-14T15:37:00Z
2015-01-14T15:37:00Z
2012
 
Type Article
 
Identifier Кулініч Т. В. Раціональне використання ресурсів як засіб підвищення конкурентоспроможності хлібопекарських підприємств / Т. В. Кулініч, Х. В. Гливінська // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". – 2012. – № 749 : Логістика. – C. 188–194. – Бібліографія: 13 назв.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/25878
 
Language ua
 
Publisher Видавництво Львівської політехніки