Запис Детальніше

Особливості технології виробництва високооднорідних кормових добавок

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Особливості технології виробництва високооднорідних кормових добавок
 
Creator Єгоров, Б. В.
Макаринська, А. В.
Ворона, Н. В.
 
Subject екструдована кормова добавка
рівномірність розподілення компонентів
змішування
технологія виробництва
збагачення зернової сировини
 
Description У статті представлені особливості виробництва високооднорідних кормових добавок. Теоретично обґрунтовано, що технологічний процес змішування призначений для отримання однорідної суміші з підготовлених та здозованих згідно рецепту компонентів, надання цій суміші певної структури та запобігання розділення (сегрегації) кінцевого продукту на складові компоненти. Ефективність змішування вище, а якість суміші краще, чим більш рівномірно розподіленні всі компоненти, що складають цю суміш. Основним якісним показником процесу змішування є однорідність кінцевої продукції, яка характеризує ступінь постійного вмісту всіх компонентів рецептури у різних точках об’єму.
Обґрунтовано доцільність збагачення зернової сировини у складі комбікормів білками тваринного походження через суттєве зниження поживної та енергетичної цінності зернових компонентів, які виробляються в Україні часто з порушенням агротехнології. Введення у склад комбікорму компонентів з високим вмістом білку тваринного походження викликає труднощі технологічного характеру. Крім того ці компоненти мають високу собівартість. Запропоновано використовувати побічні продукти тваринного походження (яєчна маса некондиційного курячого яйця), що не призводить до зростання вартості комбікорму. Розроблено технологічний спосіб збагачення зернової сировини білками тваринного походження. В основу його розробки було покладено можливість підвищення кормової цінності зерна кукурудзи шляхом збагачення його хімічного складу за рахунок яєчної маси без шкаралупи некондиційних курячих яєць, а саме виготовлення екструдованої кормової добавки. Цей спосіб передбачає отримання передсуміші подрібненого зерна кукурудзи та яєчної маси без шкаралупи некондиційних курячих яєць у співвідношенні 1:1, змішування передсуміші з кукурудзяною крупкою, яка залишилась, та екструдування отриманої високооднорідної суміші. Наведена схема технологічного процесу виробництва екструдованої кормової добавки.
 
Date 2015-03-04T14:37:22Z
2015-03-04T14:37:22Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Єгоров Б. В. Особливості технології виробництва високооднорідних кормових добавок / Б. В. Єгоров, А. В. Макаринская, Н. В. Ворона // Зернові продукти і комбікорми. – 2014. – № 2 (54). – С. 37–40. – Бібліографія: 10 назв.
2313-478X
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/26442
 
Language ua
 
Publisher Одеська національна академія харчових технологій