Запис Детальніше

Особенности формирования поля температур в стабилизаторных горелочных устройствах при микродиффузионном сжигании газа

Цифровой репозитарии Национального технического университета "Харьковский политехнический институт" (eNTUKhPIIR)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Особенности формирования поля температур в стабилизаторных горелочных устройствах при микродиффузионном сжигании газа
 
Creator Черноусенко, О. Ю.
Бутовский, Л. С.
Грановская, Е. А.
Горяч, Д. А.
Мороз, О. С.
 
Subject природный газ
камера сгорания
стабилизатор
микродиффузионное горение
продукты сгорания
combustion chamber
stabilizer
microdiffusion combustion
temperature field
combustion products
 
Description Представлены результаты экспериментальных исследований формирования профиля
температуры продуктов сгорания за стабилизаторами при микрофакельном сжигании газа со струйной подачей топлива в зону рециркуляции. Рассмотрены факторы, определяющие распределение температуры вдоль стабилизатора, а также длину камеры, необходимую для выравнивания температуры
по сечению камеры сгорания.
The efficiency of the thermodynamic cycle of the thermoenergetic plant is defined to a great extent by burner characteristics. This scientific paper gives consideration to the formation processes of the temperature field of combustion products in the combustion chamber at microdiffusion popping of gas behind flat collectors- stabilizers with the injection of fuel into the recirculation zone that is distributed along the stabilizer length. It was shown that the profile of the gas temperature along the stabilizer height required by burner operation conditions can be provided by an appropriate change of local fuel consumption. It was noted that due to a high gradient of velocities and temperatures in the trace cross-section behind the stabilizer the mixing process of combustion products and the air in the inter-stabilizer space is characterized by a high intensity. For the studied options of burners at the stabilizer width of Bst = 30 mm and 45 mm and jam coefficients Kf = 0,6 to 0,8 the length of the chamber on which the chamber section rectification of temperature field occurs is equal to 10–15 calibers of the stabilizer and depends on the lattice density and excess air factor.
 
Date 2015-10-23T08:02:49Z
2015-10-23T08:02:49Z
2015
 
Type Article
 
Identifier Особенности формирования поля температур в стабилизаторных горелочных устройствах при микродиффузионном сжигании газа / О. Ю. Черноусенко [и др.] // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Энергетические и теплотехнические процессы и оборудование. – Харьков : НТУ "ХПИ". – 2015. – № 17 (1126). – С. 13-20.
http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/17685
 
Language ru
 
Publisher НТУ "ХПИ"