Запис Детальніше

Influence of fish oil on usage of [1-14С] palmitic acid in the synthesis of lipids in the tissues of guinea pigs under hypercholesterolemia in vitro

Наукові журнали Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Influence of fish oil on usage of [1-14С] palmitic acid in the synthesis of lipids in the tissues of guinea pigs under hypercholesterolemia in vitro
Влияние рыбьего жира на использование [1-14С] пальмитиновой кислоты в синтезe липидов в тканях морских свинок с гиперхолестеринемией in vitro
Вплив риб’ячого жиру на використання [1-14с] пальмітинової кислоти в синтезі ліпідів у тканинах морських свинок з гіперхолестеринемією in vitro
 
Creator Pokotylo, О. S.
Pokotylo, O. O.
Yaroshenko, T. Ya.
Koval, M. I.
 
Description It’s studied in vitro the intensity of lipid synthesis of various classes (fatty acids, cholesterol, phospholipids and acylglycerols) in homogenates of liver, brain, small intestinal mucosa and adipose tissue after daily single injection of guinea pigs with cholesterol (300 mg/kg body weight) for 30 days. For this purpose, it’s determined the radioactivity of the lipid fractions of the referred above tissue homogenates of guinea pigs that was incubated with [1-14C] palmitic acid. It’s established the inhibitory effect of exogenous cholesterol, under increase its level in the diet of guinea pigs, on the diacylglycerol synthesis and on the free cholesterol in the small intestine mucosa and on the triacylglycerol synthesis in adipose tissue under usage as a precursor – [1-14C] palmitic acid. It’s determined a significant reduction in the intensity of total lipids and individual lipid classes by using as a precursor [1-14C] palmitic acid in in vitro conditions in the brain, liver, small intestinal mucosa and adipose tissue of guinea pigs with hypercholesterolemia when it’s given them fish oil as feed.
Исследовано in vitro интенсивность синтеза липидов различных классов (жирных кислот, холестерола, фосфолипидов и ацилглицеролов) в гомогенатах печени, головного мозга, слизистой оболочке тонкой кишки и жировой ткани после ежедневного однократного введения морским свинкам холестерола (300 мг/кг массы тела) в течение 30 суток. Для этого в гомогенатах указанных тканей морских свинок, которые инкубировали с [1-14С] пальмитиновой кислотой, определяли радиоактивность липидных фракций. Установлено ингибирующее влияние экзогенного холестерола при повышении его уровня в рационе животных на синтез диацилглицеролов и свободного холестерола в слизистой оболочке тонкой кишки и триацилглицеролов в жировой ткани при использовании в качестве предшественника [1-14C] пальмитиновой кислоты. Отмечено достоверное снижение интенсивности синтеза общих липидов иотдельных классов липидов при применении в качестве предшественника [1-14С] пальмитиновой кислотыв условиях in vitro в головном мозге, печени, слизистой оболочке тонкой кишки и жировой ткани морскихсвинок с гиперхолестеринемией при скармливании им рыбьего жира.
Досліджено in vitro інтенсивність синтезу ліпідів різних класів (жирних кислот, холестеролу, фосфоліпідів і ацилгліцеролів) у гомогенатах печінки, головного мозку, слизовій оболонці тонкої кишки та жировій тканині після щоденного одноразового введення морським свинкам холестеролу (300 мг/кг маси тіла) впродовж 30 діб. Для цього в гомогенатах вказаних тканин морських свинок, які інкубували з [1-14С]пальмітиновою кислотою, визначали радіоактивність ліпідних фракцій. Встановлено інгібуючий впливекзогенного холестеролу за підвищення його рівня в раціоні тварин на синтез діацилгліцеролів і вільного холестеролу в слизовій оболонці тонкої кишки та триацилгліцеролів у жировій тканині при використанні як попередника [1-14C] пальмітинової кислоти. Відзначено достовірне зниження інтенсивності синтезу загальних ліпідів і окремих класів ліпідів при застосуванні як попередника [І-14С] пальмітинової кислоти за умов in vitro в головному мозку, печінці, слизовій оболонці тонкої кишки та жировій тканині морських свинокз гіперхолестеринемією при згодовуванні їм риб’ячого жиру.
 
Publisher ДВНЗ "Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського"
 
Contributor


 
Date 2016-04-27
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion



 
Format application/pdf
 
Identifier http://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/6279
10.11603/mcch.2410-681X.2016.v0.i1.6279
 
Source Medical and Clinical Chemistry; № 1 (2016)
Медицинская и клиническая химия; № 1 (2016)
Медична та клінічна хімія; № 1 (2016)
2414-9934
2410-681X
10.11603/mcch.2410-681X.2016.v0.i1
 
Language eng
 
Relation http://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/6279/5753
 
Rights ##submission.copyrightStatement##