РЕЗУЛЬТАТ МОНІТОРИНГУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ПРИ ПІДВИЩЕНОМУ ВМІСТІ ФТОРИДІВ В ГРУНТАХ БІОГЕОХІМІЧНОЇ ПРОВІНЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
РЕЗУЛЬТАТ МОНІТОРИНГУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ПРИ ПІДВИЩЕНОМУ ВМІСТІ ФТОРИДІВ В ГРУНТАХ БІОГЕОХІМІЧНОЇ ПРОВІНЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
|
|
Creator |
Назаренко, Ельвіра Анатоліївна
Іващенко, Олена Дмитрівна Нікозять, Юлія Борисівна |
|
Subject |
екологічна безпека, фториди, валовий вміст всіх форм фтору, водорозчинні (в/р) фториди, грунт, рослини, ГДК (гранично допустима концентрація), флюороз.
|
|
Description |
Для оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має саме моніторинг сільськогосподарських культур та ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість з них має підвищений вміст водорозчинних (в/р) форм фтору, що призводить до його накопичення в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах суттєво порушує функції їх життєдіяльності та значно знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатковим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє розвитку патологій, таких як флюороз. Тому метою роботи є оцінка земель з різним ступенем забруднення фторидами щодо їх використання в сільському господарстві, а також визначення рівнів накопичення даного елемента в сільськогосподарських культурах, що найчастіше вирощуються в Полтавській області і мають стратегічне значення для України. Для дослідження були використані лабораторні методи (хімічні, фізико-хімічні) та статистичні методи обробки інформації. У роботі представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах та сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність між концентрацією в/р фторидів у ґрунті та їх вмістом у певних культурах. Основним висновком роботи є необхідність створення пакету нормативних документів для контролю вмісту фторидів в рослинній сировині. |
|
Publisher |
ПУЕТ
|
|
Date |
2016-06-15T06:55:46Z
2016-06-15T06:55:46Z 2015-01 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Науковий вісник ПУЕТ. Серія технічні науки. №1 (73), 2015
http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273 |
|
Language |
ua
|
|