Запис Детальніше

Интегральные слагаемые здоровья населения

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Интегральные слагаемые здоровья населения
Інтегральні складові здоров'я населення
Integral components of health
 
Creator Таралло, Володимир Леонідович
 
Subject інтегральні показники
здоров'я населення
управління здоров'ям
integral indicators
public health
health management
 
Description В охороні здоров’я тривалий час не існувало інтегральних показників здоров’я населення і в оцінці діяльності галузі використовували часткові показники окремих проявів здоро­в’я, деколи їх сукупність.
Метою циклу досліджень стало визначення провідних інтегральних показників, їх конт­рольних значень, закономірностей їх зв’язку, показників, доступних для виміру, поточного контролю, прогнозування і управління охороною здоров’я. Залучені для досліджень тради­ційні облікові дані переписів населення, його народжуваності, смертності, окремі дані щодо захворювань на хронічні хвороби.
Виділено три провідних інтегральних показника здоров’я населення: граничний вік, внутрішній та зовнішній індекси життєстійкості, всі показники доступні для виміру, контро­лю, вони керовані, придатні для розробки прогнозів оздоровчих програм, які спрямовуються на зменшення захворюваності, смертності, збільшення середньої тривалості життя. Також вони поєднані спільно методологічно, інформаційно та методично, узгоджені між собою в
законах виживання населення та збереження його здоров’я.
Спільність методологічної, інформаційно-методичної, технологічної основи і одиниць вимірювання здоров'я населення і середовища її проживання дозволяють перейти до єдиної системи контролю ефективності оздоровчих заходів і програм на територіях проживання людей, закладають фундаментальні основи програм «Рublic health».
У перспективі досліджень належить поступове переведення провідних ресурсних показ­ників діяльності системи охорони здоров'я та її підрозділів на показники здоров'я населення.
 
Date 2016-08-23T07:06:49Z
2016-08-23T07:06:49Z
2016
 
Type Article
 
Identifier 2311-9896
УДК 613/.614
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11174
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Актуальні питання суспільних наук та історії медицини. Суспільний українсько-румунський науковий журнал. Серія «Історія медицини» // Current issues of Social studies and History of Medicine. Joint Ukraine-Romanian scientific journal Series History of Medicine» / Редколегія : Т. Бойчук, Ш. Пуріч, А. Мойсей. – Чернівці – Сучава : БДМУ, 2016. -№ 2(10). 108 с