Запис Детальніше

Особливості клітинної ланки імунної відповіді школярів, хворих на бронхіальну астму пізнього початку, залежно від ацетиляторного поліморфізму

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Особливості клітинної ланки імунної відповіді школярів, хворих на бронхіальну астму пізнього початку, залежно від ацетиляторного поліморфізму
 
Creator Марусик, Уляна Іванівна
Безрукова, Ірина Ушерівна
 
Subject бронхіальна астма
діти
ацетилування
фенотипи
Т-лімфоцити
В-лімфоцити
 
Description Актуальність. Бронхіальна астма – одне з найбільш поширених захворювань у світі, кількість хворих на яке повсякчас збільшується, особливо серед дітей. Вважають, що неефективність контролюючої терапії астми, яка відмічається, практично у половини хворих зумовлена, зокрема, наявністю різних астма-фенотипів.
Мета дослідження. Для оптимізації контролю астми пізнього початку оцінити окремі показники клітинної ланки імунної системи у школярів, з урахуванням ацетиляторних фенотипів.
Матеріал та методи. У пульмонологічному відділенні Обласної дитячої клінічної лікарні м. Чернівців обстежено 72 школярів, хворих на астму пізнього початку (захворювання вперше проявлялось у віці старше 6 років). За перебігом захворювання дітей розподіляли на дві клінічні групи. До першої групи увійшли 34 пацієнти, в яких визначали повільний тип ацетилювання (середній відсоток ацетильованого сульфадимезину в сечі становив менше 75,0%). Другу клінічну групу сформували 38 школярів, у яких відмічався швидкий тип ацетилювання (середній відсоток ацетильованого сульфадимезину в сечі становив більше 75,0%). Усім дітям методом імунофлуоресценції з використанням наборів моноклональних антитіл визначали вміст Т-лімфоцитів, Т-хелперів, Т-кілерів/супресорів та В-лімфоцитів крові.
Результати. Повільний тип ацетилювання у дітей, хворих на астму пізнього початку, підвищував ризик зниження рівня CD-3 у периферичній крові практично втричі. У кожної другої дитини (54,1±10,1%) за повільного характеру ацетилювання при фенотипі астми пізнього початку реєструвався знижений вміст CD-8 (менше 18,0 Г/л), а у групі порівняння - тільки у 21,0±9,3% пацієнтів (Р<0,05).
Заключення. У більшості пацієнтів із повільним ацетиляторним фенотипом перебіг бронхіальної астми пізнього початку асоціює зі зниженням вмісту CD-3, CD-4, CD-8 у периферичній крові та В-лімфоцитів, що опосередковано свідчить про виразність хронічного запального алергічного процесу у даної когорти осіб та виснаженість організму.
 
Date 2016-09-29T06:00:59Z
2016-09-29T06:00:59Z
2016
 
Type Article
 
Identifier 616.248-097-053.5:577.1
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11514
 
Language other
 
Relation Здоровье ребенка;№2 (70).
 
Format application/pdf