Запис Детальніше

Methodological foundations of distance education and the teaching of theoretical physics

Журнал "Новітні комп'ютерні технології"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Methodological foundations of distance education and the teaching of theoretical physics
Методологические основы дистанционного образования и преподавания теоретической физики
Методологічні основи дистанційної освіти та викладання теоретичної фізики
 
Creator Лягушин, Сергій Федорович
Соколовський, Олександр Йосипович
 
Description The level of most students encourages us to prepare a new type of tutorial for practical training in theoretical physics, where each step to the final result is explained for each type of proposed tasks. The first attempt of such tutorial was our textbook in practical problems of quantum mechanics, which is already widely used in work with students of "Applied Physics" speciality.
Уровень большинства студентов побуждает нас к подготовке нового типа пособий для практических занятий по теоретической физике, где на конкретных примерах для каждого типа предлагаемых задач аргументируется каждый шаг к конечному результату. Первой попыткой такого пособия было наше пособие для практических задач по квантовой механике, уже активно используемое в работе со студентами направления "прикладная физика".
Зміна освітньої парадигми з донині домінуючої, коли викладач є провідна фігура процесу навчання, а студент виконує роль реципієнта, на нову, коли вони перетворюються на рівноправних партнерів у процесі передачі знань, диктується сучасним інформаційним вибухом і необмеженими потоками інформації, що їх забезпечують комп’ютерні засоби [1]. Педагогіка дистанційної освіти виявляється співзвучною цьому виклику часу та ідеології безперервної освіти. Включення вищих навчальних закладів до Болонського процесу також передбачає підвищення ролі самостійної роботи студентів [2].Кафедра квантової макрофізики ДНУ викладає як суто теоретичні курси, так і дисципліни комп’ютерного циклу. Усі базові навчальні дисципліни напрямку “фізика” пов’язані з різким переважанням ролі розуміння над запам’ятовуванням, і ми завжди орієнтуємося на актуалізацію опорних знань як на найважливішу умову розуміння [3]. Тому принципове значення у вивченні теоретичної фізики має розв’язання задач. Рівень більшості студентів спонукає нас до підготовки нового типу посібників для практичних занять, де на конкретних прикладах для кожного типу пропонованих задач аргументується кожний крок до кінцевого результату. Першою спробою такого посібника був наш посібник для практичних задач з квантової механіки [4], який уже активно використовується в роботі зі студентами напрямку “прикладна фізика”. Структура розділів – теоретичні відомості, приклади, завдання для аудиторних занять та самостійної роботи – відповідає ідеям дистанційного навчання. Додаткові зручності створює наявність електронної форми посібника та його розміщення на сайті кафедри.
 
Publisher State institution of higher education «Kryvyi Rih National University»
 
Date 2013-11-07
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://ccjournals.eu/ojs/index.php/nocote/article/view/84
 
Source New computer technology; Vol 5 (2007): Problems of training and retraining of IT specialists; 68
Новітні комп'ютерні технології; Том 5 (2007): Проблеми підготовки та перепідготовки фахівців у сфері інформаційних технологій; 68
Новые компьютерные технологии; Том 5 (2007): Проблемы подготовки и переподготовки специалистов в сфере информационных технологий; 68
2309-1460
 
Language ukr
 
Relation http://ccjournals.eu/ojs/index.php/nocote/article/view/84/77
 
Rights Copyright (c) 2014 New computer technology