Ефекти застосування кверцетину за умов підгострого впливу свинцю ацетату в щурів із різним типом ацетилювання
Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Ефекти застосування кверцетину за умов підгострого впливу свинцю ацетату в щурів із різним типом ацетилювання
|
|
Creator |
Петринич, Володимир Володимирович
Власик, Леонід Іванович |
|
Subject |
кверцетин
ацетилювання свинцю ацетат окиснювальна модифікація білків пероксидне окиснення ліпідів антиоксидантний захист кверцетин ацетилирование свинца ацетат окислительная модификация белков перекисное окисление липидов антиоксидантная защита quercetin acetylation lead acetate oxidative modification of proteins lipid peroxidation antioxidant protection |
|
Description |
Вивчено вплив кверцетину на показники пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ), антиоксидантного захисту (АОЗ) й окиснювальної модифікації білків (ОМБ) у крові та печінці в статевозрілих щурів за умов підгострого впливу ацетату свинцю з урахуванням типу ацетилювання. Встановлено, що застосування кверцетину при введенні свинцю ацетату в дозі 15,5 мг/кг (1/16 ДЛ50) в крові статевозрілих щурів як з „повільним” так і з „швидким” типами ацетилювання порівняно з щурами, яким вводили лише свинцю ацетат, зумовлює протективні ефекти, що проявляється вірогідним зниженням показників ОМБ, ПОЛ, активності каталази, підвищенням активності глутатіонпероксидази (ГП), рівня HS-груп, гемоглобіну, а у „швидких” – і загального білку. У печінці щурів введення кверцетину зумовило вірогідне зниження ОМБ лише у „повільних” тварин, а у „швидких” – зниження малонового альдегіду (МА), зростання активності ГП та рівня HS-груп. |
|
Date |
2017-04-05T09:12:43Z
2017-04-05T09:12:43Z 2013 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
УДК 616-099-092.9:547.972.3]:577.12
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12192 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|
Publisher |
Клінічна та експериментальна патологія
|
|