Запис Детальніше

Виховний потенціал трансцендентних духовних цінностей в сфері музичного мистецтва

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/19425/
 
Title Виховний потенціал трансцендентних духовних цінностей в сфері музичного мистецтва
Воспитательный потенциал трансцендентных духовных ценностей в сфере музыкального искусства
 
Creator Олексюк, Ольга Миколаївна
 
Subject Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
 
Description У статті розглянуто теоретичні й емпіричні аспекти проблеми трансцендентального смислу духовного виховання особистості в сфері музичного мистецтва. Представлено різні погляди вчених на сутнісну характеристику понять «духовність» і «духовне виховання», «трансцендентність», та доведено можливість досягнення консенсусу у визначенні фундаментальної ролі вищих духовних цінностей.
Зазначено, що виховний потенціал трансцендентних духовних цінностей у сфері музичного мистецтва ґрунтується на втіленні ідей Істини, Добра, Краси у виразність форм та естетичну досконалість структури музичного матеріалу. Ця думка дає змогу усвідомлювати музичне мистецтво як вищу духовну потенцію, яка впорядковує форми розумової діяльності та забезпечує вихід за її межі.
У статті досліджено форми духовного досвіду особистості, звернені до іншого часу буття, до того тимчасового проміжку життя людини, де укорінено приховані, але дуже важливі духовні можливості. До таких форм належать передусім уява, поетичний задум і метафора.
Представлено результати емпіричного дослідження рівнів розуміння трансцендентального смислу духовного виховання в сфері музичного мистецтва. Наведено результати експериментального дослідження автора, які демонструють необхідність актуалізації проблеми виховного потенціалу трансцендентних духовних цінностей магістрантів спеціальності «Музичне мистецтво».
Сформульовано висновок про доцільність використання проективних методик в освітньому процесі вищих мистецьких навчальних закладів з метою виявлення в символіці малюнків тієї духовної реальності, що не може бути виражена словом.
 
Publisher Колективне підприємство видавництво "Педагогічна думка" Інституту педагогіки НАПН України
 
Date 2017
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/19425/1/O_Oleksiuk_MO_VPTDCSMI_IM_TMMM.pdf
Олексюк, Ольга Миколаївна (2017) Виховний потенціал трансцендентних духовних цінностей в сфері музичного мистецтва Мистецтво та освіта (1). с. 2-7. ISSN 2308-8885