Запис Детальніше

Економічні чинники стимулювання залучення заощаджень населення у банківську систему в умовах доларизації економіки

Електронний архів E-archive DonNTU – (Electronic archive Donetsk National Technical University)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Економічні чинники стимулювання залучення заощаджень населення у банківську систему в умовах доларизації економіки
 
Creator Тихомирова О.С.
Качан С.М.
 
Subject доларизація
грошово-кредитна політика
заощадження населення
банківська система України
 
Description У числі ключових проблем перехідних економік, які мають складний та суперечливий характер з точки впливу на економічні процеси, як правило, виділяють доларизацію. Під терміном доларизація мається на увазі заміщення національної валюти іноземною (не обов’язково доларом США), яка використовується у якості засобу обігу та заощаджень, а також міри вартості. Як свідчить світовий досвід, спектр негативних наслідків доларизації є досить широким: від зміни попиту на гроші та ускладнення реалізації грошово-кредитної політики до витіснення національних грошей і втрати економічного суверенітету.
Фінансування бюджетного дефіциту за умов доларизації при інших рівних умовах стає все більш інфляційним, бо іноземна валюта витісняє національну, та покриття дефіциту потребує збільшення грошової бази. За умов перехідної економіки доларизація приймає «інерційний» характер, що пояснюється «ефектом храповика». Вибір напрямку розвитку грошово-кредитної політики повинен здійснюватись з урахуванням особливостей перехідної економіки в окремих країнах та стадії її розвитку.
 
Date 2012-03-14T21:35:43Z
2012-03-14T21:35:43Z
2011
 
Type Thesis
 
Identifier http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/8720
 
Language other
 
Relation Экономика ХХІ века: Международный сборник научных трудов. - Донецк: ДонНТУ. Вып.5. - 185с.;С.158-162
 
Publisher Экономика ХХІ века: Международный сборник научных трудов. - Донецк: ДонНТУ. Вып.5. - 185с.