Запис Детальніше

ОПРЕДЕЛЕНИЕ АНТИРАДИКАЛЬНОЙ АКТИВНОСТИ НИЗКОТЕМПЕРАТУРНЫХ ФРАКЦИЙ ГУМИНОВЫХ И ГИМАТОМЕЛАНОВЫХ КИСЛОТ В СРЕДЕ ДИМЕТИЛСУЛЬФОКСИДА

Електронний архів E-archive DonNTU – (Electronic archive Donetsk National Technical University)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ОПРЕДЕЛЕНИЕ АНТИРАДИКАЛЬНОЙ АКТИВНОСТИ НИЗКОТЕМПЕРАТУРНЫХ ФРАКЦИЙ ГУМИНОВЫХ И ГИМАТОМЕЛАНОВЫХ КИСЛОТ В СРЕДЕ ДИМЕТИЛСУЛЬФОКСИДА
ANTIRADICAL ACTIVITY DETERMINATION OF LOW-TEMPERATURE FRACTION OF HUMIC AND HIMATOMELANIC ACID IN DIMETHYLSULFOXIDE SOLUTION
 
Creator Бережной, Валентин
Смирнова, Ольга Владимировна
Ефимова, Ирина Владиславовна
Хилько, Светлана Леонидовна
 
Subject аскорбиновая кислота
ДФПГ
антирадикальная активность
гуминовые кислоты
ascorbic acid
DPPH
antiradical activity
humic acids
himatomelanic acids
 
Description Изучены антирадикальные свойства низкотемпературной фракции гуминовых и гиматомелановых кислот из бурого угля. Оценка антирадикальной активности была проведена колориметрическим методом по реакции с 2,2 дифенил 1 пикрилгидразилом в диметилсульфоксиде. Параметр ECR50, характеризующий антирадикальную активность веществ, найден для гуминовых и гиматомелановых кислот и составляет 5,53 и 16,39 соответственно. Показано, что гуминовые кислоты обладают более выраженными антирадикальными свойствами, чем гиматомелановые кислоты и антирадикальная активность гуминовых веществ увеличивается с ростом их количества в растворе. Установлено количество аскорбиновой кислоты, эквивалентное концентрации исследуемых гуминовых веществ и рассчитано, что за 20 мин взаимодействия 1 г гуминовых кислот восстанавливает такое же количество стабильного радикала ДФПГ как 125,44 мг аскорбиновой кислоты, а 1 г гиматомелановых кислот соответственно 34,94 г аскорбиновой кислоты. Кинетические эксперименты продемонстрировали, что представленный в данной работе метод применим для анализа антирадикальной активности гуминовых веществ.
Humic and himatomelanic acids are natural compounds. They are a complex organic structure with condensed aromatic rings and have side chains of varying degrees of branching. The structure of humic and himatomelanic acids are hydrophilic functional groups: carboxyl, hydroxyl, amino groups. The presence of these functional groups in the macromolecular structure determines the biological activity of humic substances and involves their ability to antioxidant action. However, detailed studies of the properties of humic substances in the literature. The aim was to study antiradical activity of humic and himatomelanic acids.
One way to assess the anti-radical activity is a colorimetric investigation of free radicals, based on the reaction of the stable free radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) with sample antioxidant. Purple-blue colour of solution pales by antioxidant reduction of DPPH, and the reaction is controlled by the change in optical density of the conventional methods of spectrophotometry. The literature describes many methods for determination of the antiradical activity of low molecular weight antioxidants and their mixtures in various natural extracts, but the precise method to determine the antiradical activity of macromolecular compounds are not developed. In this paper, antiradical activity humic and himatomelanic acids in DMSO studied by analogy with plant extracts.
In this paper we study the interaction of free radical DPPH with low-temperature fractions of humic and himatomelanic acids in DMSO. Parameter ECR50, which characterizes the antiradical activity of substances, found for humic and himatomelanic acids of 5.53 and 16.39 respectively. Shown that humic acids have a more pronounced antiradical properties than himatomelanic acids. Antiradical activity of humic substances increases with the keeping of humic and himatomelanic acids in solution. Set amount of ascorbic acid equivalent concentration of studied humic substances. Calculated that 1 g of humic acid restores the same amount of stable radical DPPH on 20 minutes of interaction as 125.44 mg of ascorbic acid and 1 g himatomelanic acids respectively 34.94 g of ascorbic acid. Kinetic experiments demonstrated that presented in this paper the method used to analyze the anti-radical activity of humic substances.
 
Date 2013-04-11T15:24:12Z
2013-04-11T15:24:12Z
2013
 
Type Article
 
Identifier 2074-6652
УДК 547.22:541.13:541.8:541.127
http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/18402
 
Relation Наукові праці ДонНТУ;Серія: Хімія і хімічна технологія, 2013. - Вип.1(20). - С.97-102
 
Publisher Донецк, ДонНТУ