Запис Детальніше

ВПЛИВ АНТИОКСИДАНТІВ – ДОНОРІВ ВОДНЮ – НА ТЕРМОСТАБІЛЬНІСТЬ ПЕКОКОМПОЗИТУ

Електронний архів E-archive DonNTU – (Electronic archive Donetsk National Technical University)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ВПЛИВ АНТИОКСИДАНТІВ – ДОНОРІВ ВОДНЮ – НА ТЕРМОСТАБІЛЬНІСТЬ ПЕКОКОМПОЗИТУ
INFLUENCE OF ANTIOXIDANTS – HYDROGEN DONORS – ON THERMAL STABILITY OF PITCH COMPOSITE
 
Creator Крутько, І.Г.
Каулін, В.Ю.
Явір, К.Б.
Сацюк, К.О.
 
Subject кам’яновугільний пек
пекокомпозит
термоокислення
деструкція
стабілізатор
ірганокс
меламін
coal tar pitch
pitch composite
destruction
stabilizer
irganox
 
Description Structural composite polymeric materials are one of the most common materials of today. Because of high demand for polymer composites, search for cheaper polymer material is very relevant today. Coal tar pitch is a unique product that has a set of properties which are typical to polymers. Modification of coal tar pitch by polyvinylchloride allowed to obtain a new composite material – pitch composite that gives possibility to obtain various construction products on its base.
While obtaining and processing of pitch composite under high temperatures mainly due to thermal and mechanochemical destruction chemical transformations take place that leads to pitch composite aging .
To slow or prevent thermal aging at the stage of preparation it should be necessary to introduce substances that promote stability and storage properties of the resulting material. For inhibition of thermal processes in pitch composite antioxidants: irganox -1010 and melamine were selected .
Studies have shown that the addition of irganox to pitch composite intensifies the processes of decomposition , resulting in an increase in mass loss of 3-9 % compared to pitch composite without additives.
Melamine has virtually no effect on mass loss of pitch composite. However, deviations from additivity of mass loss downward indicates that in system the thermochemical conversion takes place.
Using irganox in combination with melamine showed that the lowest mass loss occurs in pitch composite with melamine content - 2% irganoks - 4%. This mixture has lost 40% less mass compared to pure pitch composite , so this amount of antioxidants is optimal for pitch composite stabilization.
Thus , a mixture of antioxidants melamine and irganox at optimal ratio slows degradation reactions which are accompanied by the formation of low molecular weight compounds.
Кам’яновугільний пек – унікальний продукт, що має набір властивостей, притаманний полімерам. Модифікація кам’яновугільного пеку полівінілхлоридом дозволила отримати новий композиційний матеріал – пекокомпозит, на основі якого можуть бути отримані різні конструкційні вироби.
При отриманні та переробці пекокомпозиту в умовах підвищених температур відбувається його старіння. Для інгібування термоокислювальних процесів у пекокомпозиті були обрані антиоксиданти: ірганокс-1010 та меламін.
Дослідження показали, що добавка ірганоксу інтенсифікує процеси розкладання пекокомпозита. Меламін практично не впливає на втрату маси пекокомпозиту. Однак відхилення втрати маси від адитивності в бік зменшення вказує на те, що в системі протікають термохімічні перетворення.
Використання ірганоксу в комплексі з меламіном показало, що найменша втрата маси пекокомпозиту відбувається при вмісті меламіну - 2%, ірганоксу - 4%. Таким чином, суміш антиоксидантів меламіну та ірганоксу при оптимальному співвідношенні уповільнює швидкість реакцій деструкції, які супроводжуються утворенням низькомолекулярних сполук.
 
Date 2014-04-15T17:21:46Z
2014-04-15T17:21:46Z
2014
 
Type Article
 
Identifier УДК 661.8
http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/26014
 
Language other
 
Publisher Наукові праці ДонНТУ. Серія: Хімія і хімічна технологія. - 2014. - Вип. 2(23). - С. 163-172