Запис Детальніше

ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ЭНЕРГОСБЕРЕГАЮЩИХ РЕЖИМОВ В КАМЕРНОЙ ПЕЧИ

Електронний архів E-archive DonNTU – (Electronic archive Donetsk National Technical University)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ЭНЕРГОСБЕРЕГАЮЩИХ РЕЖИМОВ В КАМЕРНОЙ ПЕЧИ
Експериментальне дослідження енергозберігаючих режимів в камерній печі
Experimental investigation of power saving mode in the chamber furnace
 
Creator Скоробогатова, И.В.
Бирюков, А.Б.
Гавриленко, Б.В.
Неежмаков, С.В.
Гнитиев, П.А.
Скоробогатова, І.В.
Бірюков, О.Б.
Нєєжмаков, С.В.
Гнітійов, П.О.
Skorobogatova, I.V.
Biryukov, A.B.
Gavrilenko, B.V.
Neyezhmakov, S.V.
Gniteev, P.A.
 
Subject камерная печь
экспериментальная установка
заготовки
эксперимент
пульсирующий режим
експериментальна установка
камерна піч
заготовки
експеримент
пульсуючий режим
experimental unit
chamber furnace
billet
experiment
pulsing mode
 
Description Heating furnaces are the second largest natural gas consumption. Most of the existing industrial systems do not fully use their potential production capacity. It is not possible to increase the performance of product quality. Currently, there are two ways to supply fuel to the furnace: pulsating and traditional. The traditional method of gas combustion is based on the continuous supply of fuel to the furnace. Introduction of new technology in the metal billet heating furnace chamber requires the maintenance of a specific temperature heat treatment for the selected card assortment steel. It is necessary to develop automation system for the new power-saving mode. There is a problem with the experiment. Pulsing mode can be implemented in the form of sine law: work of groups in anti-burners and a certain ratio between the on time and off time of the burner, but the burner is not completely off effectively. The ratio of gas to air should be calculated and must always be equal to the total hydraulic resistance. The authors have created an experimental setup for the study of convective heat transfer. The description of the chamber oven in raditional and pulsing mode is provided. Experimental studies have been made. The main parameters affecting the efficiency of the use of gas have been determined. The increase of heat transfer coefficient with the increase in frequency indicates the intensification of convective heat transfer. Reduced heating time under actual conditions allow reducing fuel consumption and hence more efficient use of gas. Control consumption of gas in the pulsating mode involves reducing the on-time and off-time of the burner compared to the traditional mode. Switching time if burners is determined by the frequency of rotation of the damper recorded in experimental studies. The frequency at which the effect was obtained by the process was 54-100 rpm/min, that corresponds to 0,9-1,7 Hz or 0,6-1 sec. Consequently, for the system of for energy-saving mode control the obtained values allow imposing restrictions in the formation of control objectives.
Обоснована необходимость проведения экспериментальных исследований по установлению влияния параметров пульсации расхода теплоносителя на значение коэффициента конвективной теплоотдачи. Для решения этой задачи разработана лабораторная экспериментальная установка для проведения исследований. В результате исследований частот пульсации расхода теплоносителя установлено повышение коэффициента конвективной теплоотдачи и сокращение времени нагрева заготовок. Показано усиление коэффициента конвективной теплоотдачи на величину до 45 %. Частота, при которой был получен технологический эффект усиления конвективной составляющей, зафиксирована на уровне 54-100 об/мин, что соответствует 0,9-1,7 Гц.
Обґрунтовано необхідність проведення експериментальних досліджень по встановленню впливу параметрів пульсації витрати теплоносія на значення коефіцієнта конвективної тепловіддачі. Для вирішення цього завдання розроблена лабораторна експериментальна установка для проведення досліджень. У результаті дослідження частот пульсації витрати теплоносія встановлено підвищення коефіцієнта конвективної тепловіддачі і скорочення часу нагрівання заготовок. Показано посилення коефіцієнта конвективної тепловіддачі на величину до 45 %. Частота , при якій був отриманий технологічний ефект посилення конвективної складової, зафіксована на рівні 54-100 об/хв, що відповідає 0,9-1,7 Гц.
 
Date 2014-08-27T17:29:03Z
2014-08-27T17:29:03Z
2014-06
 
Type Article
 
Identifier Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Обчислювальна техніка та автоматизація. Випуск 2(27). - Донецьк: ДонНТУ, 2014. - 229 с
2075-4272
http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/27317
 
Relation Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Обчислювальна техніка та автоматизація. Випуск 2(27). - Донецьк: ДонНТУ, 2014. - С. 19-26.;
 
Publisher ДонНТУ