Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Бухгалтерські книги середньовіччя (облікові книги та записи знаменитого італійського банку Медічі та інших торгово-банківських компаній)
 
Names Даньків, Й. Я.
Остап'юк, М. Я.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract У статті розкривається генезис подвійної бухгалтерії на теренах Італії на основі застосування книг Франческо ді Марко Датіні, знаменитого італійського дому Медічі (1395 p.). Ранні трактати не дають належної характеристики істинної практики середньовічного обліку, усі провідні торгово-банківські центри дотримувались правила закриття книг і складання балансу. Встановлено, що ранні трактати не мали змоги дати чітку картину стану обліку. В середні віки, італійці були на вершині комерції, організації роботи товариств, банків і звичайно обліку. Крім основних факторів цього зростання: компанія, кредит і посередництво, відомі і інші, які сприяли досягненню найвищого рівня в Європі. До них слід віднести введення італійським математиком Леонардо Пізанським (Фібоначчі) у 1202 р. арабських цифр, вимірювальних приладів — «абака» (середньовічна рахівниця). Про це вчений описав у своїй праці «Книга абака», оскільки зростання математичних знань забезпечувало точність в облікових розрахунках.
Genre Article
Topic подвійний запис
Identifier Даньків, Й. Я. Бухгалтерські книги середньовіччя (облікові книги та записи знаменитого італійського банку Медічі та інших торгово-банківських компаній) / Й. Я. Даньків, М. Я. Остап'юк // Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Серія Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості. - 2015. - № 2. - С. 91-95.