Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Імітаційне моделювання удосконаленого алгоритму ідентифікації технічного стану об'єктів, передаварійних ситуацій та ускладнень, які виникають під час роботи складних технологічних систем
 
Names Чигур, Л. Я.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract З аналізу закордонних та вітчизняних літературних джерел зроблено висновок, що найбільш доцільним для розв'язання задачі ідентифікації проблемних ситуацій у складних технічних системах є використання методів та алгоритмів кластеризації. Але кожен такий алгоритм має ряд особливостей, які впливають на його ефективність в даній ситуації. Толу, для ідентифікації поточного стану технологічного об'єкту в умовах інформаційної невизначеності запропоновано використовувати, разом із розробленими раніше підходами, нейромережевий класифікатор на основі гібридної нейромережі, що складається з мережі Кохоне-на та нейромережі прямого поширення. Такий підхід дозволяє перейти до безеталонних методик контролю, а у випадку відомої статистичної вибірки, що містить дані про значення інформаційних параметрів і відповідних їм технічних станів об ’єкта, виявляти і узагальнювати причинно-наслідкові зв 'язки між співвідношенням значень інформаційних параметрів контрольованого об'єкту і його технічним станам. Проведене імітаційне моделювання запропонованого методу в середовищі Matlab, за допомогою інструментарію SOM Toolbox, на прикладі контролю технічного стану породоруйнівного інструменту в процесі буріння свердловини. Розроблений алгоритм контролю на базі нейромережі Кохонена в подальшому може бути удосконалений і застосовуватись для ідентифікації технологічних об'єктів різних типів, а також при прогнозуванні аварійних ситуацій і ускладнень, що можуть виникнути під час роботи складної технологічної системи.
Genre Article
Topic технічний стан об’єкту
Identifier Чигур, Л. Я. Імітаційне моделювання удосконаленого алгоритму ідентифікації технічного стану об'єктів, передаварійних ситуацій та ускладнень, які виникають під час роботи складних технологічних систем / Л. Я. Чигур // Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. - 2015. - № 2(39). - С. 139-147.