Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення ультразвукового методу внутрішньотрубної діагностики магістральних трубопроводів
 
Names Котурбаш, Т. Т.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячення питанню безконтактного внутрішньотрубного ультразвукового контролю трубопроводів в технологічних умовах експлуатації.

Запропоновано врахування та використання параметрів середовища, що транспортується трубопроводом для узгодження акустичних імпедансів ультразвукового перетворювача та об’єкта контролю. Удосконалено методологію оцінки втрат по всьому акустичному тракту шляхом врахування параметрів середовища, його хімічного складу, тиску та температури. Розроблено узагальнену методологію оцінки рівня втрат та співвідношень поверхневого та донного луно-імульсів при безконтактному ультразвуковому контролі в газоподібному середовищі. Отримані результати оцінки дозволили обґрунтувати можливість здійснення безконтактного ультразвукового контролю з одностороннім доступом до об’єкта контролю за штатних технологічних умов внутрішньотрубної діагностики.

За результатами експериментальних досліджень на розробленій дослідній установці, було підтверджено можливість здійснення безконтактного ультразвукового контролю товщини стінок трубопроводу в умовах близьких до штатних технологічних умовах внутрішньотрубної діагностики з одностороннім доступом до об’єкта контролю.

Проведено апробацію удосконаленого методу безконтактного ультразвукового контролю в умовах внутрішньотрубної діагностики на базі розробленої експериментальної установки в умовах НВФ “Зонд” згідно методики експериментальних досліджень. Запропоновано шляхи реалізації розробленого ультразвукового методу внутрішньотрубної діагностики на технічному та нормативному рівнях. Розроблено проект нормативного документу що регламентує вимоги щодо проведення внутрішньотрубної діагностики лінійних частин магістральних газопроводів з використанням внутрішньотрубних засобів що реалізують розроблений удосконалений метод безконтактного ультразвукового контролю.
Genre Thesis
Topic ультразвуковий контроль
Identifier Котурбаш, Тарас Тарасович Удосконалення ультразвукового методу внутрішньотрубної діагностики магістральних трубопроводів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.11.13 "Прилади і методи контролю та визначення складу речовин" / Т. Т. Котурбаш ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2013. - 24 с. - 19-21.