Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Вдосконалення засобів і нормативної документації для метрологічного забезпечення вузлів обліку природного газу
 
Names Власюк, Я. М.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячена вирішенню актуальної задачі підвищення точності і надійності роботи турбінних, ультразвукових і роторних лічильників газу, а також промислових вузлів обліку газу, на яких передбачено використання цих лічильників газу. З використанням СїїО технології теоретично досліджені динамічні метрологічні характеристики турбінних лічильників газу. Показано, що ці лічильники в перехідних режимах (різкі зміни витрати вимірюваного газу) мають значні додаткові похибки.

Обґрунтована можливість визначення густини газу за допомогою послідовно з’єднаних між собою сопла Вентурі і об’ємного за принципом вимірювання лічильника газу. Це дало можливість розроблення потокових (безперервної дії) засобів вимірювання густини природного газу.

Розроблено спосіб комплексного відтворення, визначення та передачі еталонних значень витрата природного газу з використанням вихідних еталонів з різнотипними некорельованими між собою методами функціонування, що дозволяє підвищити достовірність відтворення та зменшити похибку вимірювання.

Експериментально оцінено вплив тиску, температури і виду вимірюваного газового середовища на метрологічні характеристики турбінних, роторних і ультразвукових лічильників газу. Отримані результати такої оцінки можуть бути використаними в діючих системах обліку природного газу. Запропонований новий вид метрологічної характеристики «середньозважена» додаткова похибка, яка дає можливість враховувати вплив зміни тиску, температури і виду вимірюваного газового середовища на точність його обліку лічильниками газу в усьому діапазоні робочих витрат.

Відпрацьовано методи перевірки технічного стану вузлів обліку природного газу в умовах експлуатації, які дозволяють підвищити надійність та достовірність їх експлуатації.

Значна увага приділена також розробленню нормативних документів для організації належного функціонування промислових лічильників газу і перевірки технічного стану вузлів його обліку.
Genre Thesis
Topic повітря,
Identifier Власюк, Ярослав Михайлович Вдосконалення засобів і нормативної документації для метрологічного забезпечення вузлів обліку природного газу : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук, спец. 05.01.02 " Стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення" / Я. М. Власюк ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 20 с. - 15-18.