Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Система інтелектуальної підтримки прийняття рішень для запобігання нештатних ситуацій в процесі буріння свердловин
 
Names Вовк, Р. Б.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Дисертацію присвячено розробці методу контролю технологічних помилок як базового елементу інтелектуальної системи для запобігання нештатних ситуацій у процесі буріння нафтових і газових свердловин на основі аналізу структури прийняття рішень на множині накладених технологічних обмежень.

На основі аналізу типових процедур прийняття технологічних рішень побудовано формальний підхід моделювання технологічних проблем засобами теорії представлення та задоволення обмежень, що використано як основну ідею розробки системи інтелектуальної підтримки прийняття рішень на основі обмежень. Розроблені формальні конструкції класифікації технологічних обмежень дозволяють контролювати перебіг технологічних проблем процесу буріння та виділяти на їх множині можливі нештатні ситуації, що утворює основу прийняття технологічних рішень в умовах неповної, неточної, невизначеної та розмитої інформації.

Запропоновано структуру, алгоритмічне та програмне забезпечення системи інтелектуальної підтримки прийняття рішень на основі обмежень для запобігання нештатних ситуацій у процесі буріння нафтових і газових свердловин.
Genre Thesis
Topic нештатна ситуація
Identifier Вовк, Роман Богданович Система інтелектуальної підтримки прийняття рішень для запобігання нештатних ситуацій в процесі буріння свердловин : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.13.07 "Автоматизація процесів керування" / Р. Б. Вовк ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 20 с. - 17-18.