Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Прогнозування пропускної здатності та гідравлічної енерговитратності поліетиленових газових мереж
 
Names Ксенич, А. І.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Вирішена наукова задача виявлення ефективності та енерговитратності поліетиленових газових мереж населених пунктів.

Шляхом проведення теоретичних досліджень у рамках існуючих гідродинамічних підходів виявлені чинники і ступінь їх впливу на зменшення енерговитратності транспортування газу в газових мережах при використанні поліетиленових труб замість сталевих.

Виконано теоретичні дослідження впливу профілю траси на енерговитратність та пропускну здатність газових мереж низького тиску. Запропоновані уточнені математичні вирази для визначення зміни гідростатичного тиску на ділянці залежно від різниці геодезичних позначок і температури газу.

Проведено експериментальні дослідження газодинамічних процесів руху газу в поліетиленових газових мережах, які виявили існування різних режимів руху, що відрізняються законом тертя. Знайдені числа Рейнольдса, які розділяють різні режими руху газу в поліетиленових газопроводах, та одержані регресійні моделі для коефіцієнта гідравлічного опору.

На основі проведених досліджень розроблений комплекс методів і комп'ютерних програм дая прогнозування пропускної здатності та енерговитратності газових мереж населених пунктів з урахуванням особливостей газодинаміки поліетиленових труб, впливу профілю траси та умов навколишнього середовища. Запропоновано методи прокладання. та реконструкції газових мереж, що характеризуються економічною доцільністю.
Genre Thesis
Topic газові мережі
Identifier Ксенич, Андрій Іванович Прогнозування пропускної здатності та гідравлічної енерговитратності поліетиленових газових мереж : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.13 "Трубопровідний транспорт, нафтогазосховища" / А. І. Ксенич ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 20 с. - 16-17.