Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Формування та реалізація державної політики України у сфері книговидання: мовні аспекти
 
Names Герасимова, О. А.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract У дисертації розглядаються актуальні теоретичні і методологічні проблеми формування державної політики розвитку книговидання, зокрема, мовні аспекти. Докладно аналізуються особливості впливу читання та книги на формування особистості, культуру, суспільство, державу з урахуванням процесів глобалізації та інформаційної революції. Окрім того, досліджуються форми взаємодії мови та держави, функції державної мови.

Виокремлено і комплексно проаналізовано етнологічну функцію державної мови. Проаналізовано особливості державного регулювання книговидання та книгорозповсюдження. Теоретично обґрунтовано і сформульовано концептуальні засади державної політики у книговидавничій сфері в умовах переходу до інформаційного суспільства. Визначено, що головними принципами державної політики має стати стимулювання виробництва національного культурного продукту, зокрема шляхом застосування мовного чинника; захист національного книжкового ринку від надмірної кількості імпортної продукції; розвиток мережі книгорозповсюдження шляхом запровадження відповідних соціальних стандартів; популяризація читання на рівні впровадження державної цільової програми.

Проаналізовано сучасний стан вітчизняного законодавства в галузі книговидавничої справи, а також державно-управлінські особливості регулювання зазначеної сфери. Визначено головні причини кризового стану книговидання в Україні, зокрема через агресивну політику імпорту книговидавничої продукції за демпінговими цінами. Проаналізовано стан розвитку світового книговидання, зокрема щодо досвіду застосування новітніх інформаційних технологій у цій царині. Досліджені заходи державної підтримки книговидавничої сфери у провідних державах світу. Визначено підходи до застосування державних преференцій як засобів державної підтримки відповідно до положень міжнародного права про захист і сприяння різноманітності культурного вираження. Визначено, що основним напрямом державної політики у книговидавничій сфері має стати популяризації та розвиток читання та як її складова — популяризація вітчизняної видавничої продукції. Особлива увага повинна приділятись системі заходів підтримки дитячого та студентського читання, розрахованій на реалізацію у школах, вищих навчальних закладах, дитячих, публічних та наукових бібліотеках, перегляд програм позакласного читання, запровадження системи конкурсів, премій, фестивалів та інших заходів, спрямованих на залучення широких верств населення до читання. Доведено, що доцільним є реалізація системи заходів підтримки читання через систему книгарень, перетворення їх з місць торгівлі на осередки культурного життя. Запропоновано новий підхід до реформування державного замовлення у видавничій справі.
Genre Thesis
Topic книговидання
Identifier Герасимова, Оксана Анатоліївна Формування та реалізація державної політики України у сфері книговидання: мовні аспекти : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. наук з держ. упр. : спец. 25.00.02 "Механізми державного управління" / О. А. Герасимова ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 20 с. - 15-17.