Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Науково-прикладні засади підвищення довговічності тришарошкових бурових доліт
 
Names Яким, Р. С.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Дисертацію присвячено вирішенню проблеми підвищення довговічності тришаро-шкових бурових доліт на усіх етапах їх створення. Основна увага відведена підвищенню довговічності і ефективності елементів опор В, ВУ, АУ, цапф лап, шарошок, вставного породоруйнівного оснащення, захисту від спрацювання долота по діаметру. На основі комплексних експериментальних досліджень встановлено низку положень, що отримали практичне застосуванні у вітчизняному долотобудуванні. На основі розробленого ступенево-логічного аналізу, що дозволяє виявити найбільш імовірні причини відмови долота, розроблено комплексний напрямок у підвищенні довговічності таких доліт. Він включає розв’язання задач щодо встановлення відповідності фізико-механічних властивостей, тріщиностійкості, зносостійкості, контактної витривалості застосовуваних матеріалів деталей і їх зміцнень вимогам експлуатації; вдосконалення конструкції деталей і вузлів долота; якісного покращення процесів вирішення конструкторсько-технологічних задач проектування, конструювання і виготовлення деталей і долота в цілому. З цією метою встановлено та апробовано критерії та розроблено низку нових способів і конструкцій захищених патентами, а також заходів щодо якісної реалізації процесів, застосування яких ефективно підвищує довговічність деталей доліт на усіх етапах їх створення.

Теоретичними і експериментальними дослідженнями отримано нове вирішення науково-технічної проблеми підвищення довговічності тришарошкових бурових доліт, яке ґрунтується на результатах розв’язання комплексу науково-технічних задач на усіх етапах життєвого циклу таких доліт. Це дозволяє по новому, а саме, на основі єдиного процесного підходу розв’язувати комплекс проектних та конструкторсько-технологічних задач із створення і мобільного освоєння нових конкурентоспроможних конструкцій та типорозмірів доліт.
Genre Thesis
Topic тришарошкове бурове долото
Identifier Яким, Роман Степанович Науково-прикладні засади підвищення довговічності тришарошкових бурових доліт : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : спец. 05.05.12 "Машини нафтової та газової промисловості" / Р. С. Яким ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 36 с. - 27-33.