Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Методологічні основи підвищення ефективності визначення газонасичення складнопобудованих порід-колекторів за результатами геофізичних досліджень свердловин
 
Names Коваль, Я. М.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract У дисертаційній роботі вирішуються актуальні питання підвищення достовірності визначення коефіцієнта газонасичення порід-колекторів складної будови за результатами геофізичних досліджень свердловин.

На основі аналізу досліджень, проведених у дисертаційній роботі, встановлено основні чинники, які призводять до недостовірного визначення питомого електричного опору пластів-колекторів, а в подальшому і до похибки у визначенні коефіцієнта газонасичення.

З метою підвищення достовірності визначення коефіцієнта газонасичення складнопобудовних порід-колекторів створено модель електропровідності мономіктових неглинистих пісковиків, яка враховує складну структуру їх порового простору та модель електропровідності поліміктових глинистих пісковиків, що, окрім цього, враховує і ступінь пілітизації зерен скелету породи.

Запропоновано новий підхід до визначення кількісного вмісту карбонатної речовини у глинисто-карбонатному цементі газонасичених порід-колекторів за результатами нейтронного гамма-каротажу. Врахування кількісного вмісту карбонатного домішку цементу порід-колекторів у моделі їх електропровідності підвищує достовірність визначення коефіцієнта газонасичення за величиною питомого електричного опору.

Обґрунтовано спосіб врахування ступеня карбонатності цементу гірських порід за даними геофізичних досліджень свердловин при визначені часу життя теплових нейтронів у твердій фазі породи-колектора.

Удосконалено методику визначення коефіцієнта газонасичення складнопобудованих порід-колекторів за даними імпульсного нейтрон-нейтронного каротажу.
Genre Thesis
Topic коефіцієнт газонасичення
Identifier Коваль, Ярослав Миколайович Методологічні основи підвищення ефективності визначення газонасичення складнопобудованих порід-колекторів за результатами геофізичних досліджень свердловин : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геол. наук : спец. 04.00.22 "Геофізика" / Я. М. Коваль ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 21 с. - 14-17.