Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення технологій застосування поверхнево-активних систем для збільшення нафтовилучення на завершальній стадії розробки родовищ (на прикладі родовищ Прикарпаття)
 
Names Мороз, Л. Б.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячена проблемі удосконалення технологій застосування поверхнево-активних систем для збільшення нафтовилучення на завершальній стадії розробки родовищ.

У роботі проведено лабораторні дослідження, на підставі яких вивчено вплив температури та мінералізації пластової води на кінцевий коефіцієнт нафтовилучення при використані поверхнево-активних речовин. Експериментально встановлено, що об’єм облямівки розчину ПАР для витіснення залишкової нафти повинен бути не меншим 40-60% від об’єму нафтонасичених пор пласта, а масова концентрація ПАР у витіснювальному агенті - 0,03-0,05%.

Виконано експериментальні дослідження впливу магнітного поля на нафтовитіснювальні властивості розчинів різних ПАР, у результаті яких встановлено, що збільшення коефіцієнта нафтовитіснення спостерігається тільки для складних систем мікроемульсійного типу, а на молекулярні розчини магнітне поле практично не впливає. Проведено серію лабораторних експериментів з дослідження впливу вмісту компонентів в новій ПАР нафтазол на нафтовитіснювальні властивості. Запропоновано розчин ПАПС із співвідношенням компонентів гідрофільного змочувана і олеофільного емульгатора 0,6:0,4 та додаванням 0,03% полімеру ПАА.

За результатами лабораторних досліджень розроблено технологію застосування поверхнево-активних систем (0,05% розчин суміші аніоногенного ПАР (сульфонол) і неіоногенного ПАР (савенол) в однакових кількостях з вмістом 0,03 % поліакриламіду) з метою вилучення залишкової нафти із зон пласта, слабкопромитих водою, в тому числі і ціликів нафти, які вода обійшла.

За результатами лабораторних досліджень розроблено та впроваджено технологію інтенсифікації припливу нафти до свердловини з використанням мікромульсії, що одержана на основі газового конденсату і стабілізована акустичним і магнітним полями. Промислові випробування запропонованої технології довели її ефективність при експлуатації нафтових свердловин.
Genre Thesis
Topic родовище
Identifier Мороз, Леся Богданівна Удосконалення технологій застосування поверхнево-активних систем для збільшення нафтовилучення на завершальній стадії розробки родовищ (на прикладі родовищ Прикарпаття) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.06 "Розробка нафтових і газових родовищ" / Л. Б. Мороз ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 20 с. - 16-17.