Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Методи і моделі дистанційних вимірювань у будівництві
 
Names Катушков, В. О.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract Розроблені методи геодезичної опори: вільної станції, горизонтального, вертикального опорного вектору, переносного жезлу, що дозволяють вирішити проблеми виконання прецизійних робіт у міських умовах, з негативними факторами руху пішоходів, наземного та підземного транспорту, неможливих для вимірювання мертвих зон. Застосована технологія отримання знімальної інформації асинхронним способом.

Розроблений варіант збирання просторової каркасної інформації з візуалізацією методом аналітичної картинної площини, що дозволяє вирішувати задачі міського будівництва та проектування, комунального обслуговування споруд в період експлуатації.

Удосконалення загального випадку знімання скорочує час польових робіт у чотири рази. Орієнтування знімальної камери проводиться без використання орієнтирного обладнання та штативів що виконувалося в традиційній фототеодолітній технології знімання.


Виконана оптимізація класичних методів оброблення за колінеарними та компланарними залежностями картинного зображення з відповідними об’єктами натури. Створені програмні продукти FOTOІ, VZOAR для дослідження та практичного використання процесу камерального оброблення.
Відпрацьована система калібрування немегричної знімальної інформації для звичайної неметричної апаратури. Установлено, що попереднє калібрування матеріалу до оброблення на цифровій фотограмметричній станції наближує неметричну модель до точності метричної.

Вирішення задачі зони невизначеності при аерознімальному та наземному варіантах привело до позитивного результату з вірним визначенням елементів орієнтування знімальних камер та точок об’єктів місцевості.
Уперше запропонована система нерозривного знімання та оброблення дистанційної інформації вздовж лінійних комунікацій.
Genre Thesis
Topic просторова цифрова модель об’єкта місцевості
Identifier Катушков, Володимир Олексійович Методи і моделі дистанційних вимірювань у будівництві : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : спец. 05.24.01 "Геодезія, фотограмметрія та картографія" / В. О. Катушков ; Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. - К., 2011. - 32 с. - 25-27.