Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив експлуатаційної деградації матеріалів і зварних з'єднань магістральних нафтогазопроводів на їх працездатність
 
Names Петрина, Д. Ю.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract У дисертації на основі вивчення змін фізико-механічних і електрохімічних властивостей, механізмів руйнування тривало експлуатованих сталей нафтогазопроводів та їх зварних з’єднань вдосконалено існуючі та розроблено нові методи оцінки характеристик деградованого металу з позиції його подальшої працездатності.
Виявлено аномалію у механічній поведінці тривало експлуатованих сталей, що проявляється в зменшенні твердості та міцності за одночасного зниження опору крихкому руйнуванню та відносного звуження і в різному характері зміни показників пластичності (зменшенні у і рості б).
Найефективніше експлуатаційна деградація трубних сталей проявляється за більш жорстких умов навантаження, понижених температурах, наявності агресивних середовищ. Вона помітно погіршує електрохімічні характеристики, особливо поляризаційний опір.
Розроблений новий метод статистичної оцінки залежності ударної в’язкості трубної сталі 17Г1С та її складових від температури випробувань. Висока чутливість ударної в’язкості до деградації сталей зумовлена зниженням складової роботи поширення тріщини.

Встановлено, що періоди зародження та докритичного росту корозійно-механічної тріщини є меншими для експлуатованої сталі порівняно з новою.
Тривала експлуатація спричиняє деградацію характеристик пластичності, ударної в’язкості, тріщиностійкості та корозійної тривкості зварних з’єднань .
Genre Thesis
Topic магістральний нафтогазопровід
Identifier Петрина, Дмитро Юрійович Вплив експлуатаційної деградації матеріалів і зварних з'єднань магістральних нафтогазопроводів на їх працездатність : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : спец. 05.15.13 "Трубопровідний транспорт, нафтогазосховища" / Д. Ю. Петрина ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2011. - 36 с. - 29-32.