Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалені методи обертової краплі та пристрій для дослідження динамічного міжфазного натягу розчинів поверхнево-активних речовин
 
Names Біліщук, В. Б.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract У дисертації розроблено метод фіксованої і удосконалено метод вільної обертових крапель для дослідження ДМН розчинів ПАР. У вказаних методах з метою визначення ДМН рідин використовують координати точок експериментального контуру обертової краплі, які отримують на основі її зображення. Розроблений регресійний спосіб розрахунку координат точок теоретичного контура обертової краплі, який є подібним до контуру обертової краплі на зображенні. Запропоновано залежності для розрахунку коефіцієнта оптичного збільшення, що створює трубка із рідинами, які дозволяють підвищити точність визначення координат точок і визначення ДМН вказаними методами. Запропоновано структурну схему і розроблено прилад для визначення ДМН розчинів ПАР. Виконано метрологічний аналіз розробленого приладу для визначення динамічного ДМН розчинів ПАР. Визначено сумарну похибку визначення МН розробленим приладом. Проведені лабораторні і натурні випробування розробленого приладу, які підтвердили його працездатність і можливість використання для вибору ПАР і їх концентрацій у розчинах для різних технологічних рідин, де використовують ПАР.
Genre Thesis
Topic міжфазний натяг
Identifier Біліщук, Віктор Борисович Удосконалені методи обертової краплі та пристрій для дослідження динамічного міжфазного натягу розчинів поверхнево-активних речовин : автореф. дис. на здобуття наук ступеня канд. техн. наук : спец. 05.11.13 "Прилади і методи контролю та визначення складу речовин" / В. Б. Біліщук ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2011. - 20 с. - 16-19.