Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Формування тарифів на послуги газорозподільних підприємств
 
Names Купчак, В. Р.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract Дисертаційна робота присвячена розробці теоретичних і науково-методичних засад та інструментарію формування тарифів на послуги ГРП.

В дисертаційній роботі розроблено алгоритм поетапного аналізу поведінки споживачів, націленої на пошук найпривабливіших сегментів ринку для подальшого аналізу, вибору та обгрунтовування стратегій і методів ціноутворення, необхідних для розробки диференційованого підходу до управління тарифною політикою на газ, заснованого на використанні механізму цін.

Запропонований диференційований підхід до встановлення цін (тарифів) на газ за допомогою розробленої матриці цінових стратегій забезпечує досягнення оптимального рівня попиту на газ, що задовольняє споживачів газу, з одного боку, а з другого боку, гарантує виробнику (постачальнику) газу прийнятну норму прибутку.

В рамках формування тарифної політики запропонована сезонна диференціація оптових цін для промислових споживачів на природний газ, відповідно до якої літні ціни повинні бути знижені, а зимові - збільшені при збереженні незмінної динаміки середньої ціни на газ. Для оцінки нерівномірності витрат палива використано коефіцієнт, що характеризує відносні запаси палива, необхідні для компенсації відхилення споживання палива протягом даного періоду (в даному випадку року) від його рівномірного (середнього за період) споживання або видобутку.

Запропоновано принциповий підхід до оцінки регулювання сезонної нерівномірності, при якому критерієм вибору варіанту регулювання нерівномірності газоспоживання є мінімум зведених витрат в кожну систему регулювання при рівності річних обсягів подачі газу в регіон.
Genre Thesis
Topic тарифи
Identifier Купчак, Володимир Романович Формування тарифів на послуги газорозподільних підприємств : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.00.04 "Економіка та управління підприємствами (нафтова і газова промисловість)" / В. Р. Купчак ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2011. - 20 с. - 16-17.