Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив вторинних змін на колекторські властивості глибокозанурених порід-колекторів Внутрішньої зони Передкарпатського прогину
 
Names Манюк, М. І.
Маєвський, Б. Й.
Хомин, В. Р.
Здерка, Т. В.
Захарук, І. Л.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract Проведено дослідження вторинних змін порожнинного простору глибокозанурених порід-колекторів
Внутрішньої зони Передкарпатського прогину. У результаті вивчення та аналіз кернового матеріалу з глибоких та надглибоких свердловин Внутрішньої зони Передкарпатського прогину встановлено, що формування зон постседиментаційного розущільнення порід та, відповідно, покращення фільтраційно-ємнісних
властивостей піщано-алевритових колекторів з аномально високими значеннями їх пористості та проникності зумовлене розташуванням свердловин в районі активної тектонічної діяльності із широким розвитком диз’юнктивних порушень. А відповідне формування вторинного пустотного простору пов’язано з випереджуючим фронтом вуглекислоти, яка поступає в колектор по ослаблених (тріщинуватих) зонах.
Доведено, що головними критеріями потенційного прогнозу вторинної пористості на великих глибинах є: присутність у розрізі окремих зон з підвищеною пористістю, проникністю та розущільненістю порід на загальному тлі закономірного погіршення колекторських властивостей з глибиною. Прогнозування та картування зон постседиментаційного розущільнення порід, як перспективних об’єктів пошуку скупчень нафти і газу на великих глибинах, необхідно проводити шляхом комплексування всього наявного геолого-геофізичного матеріалу із залученням даних мінерало-петрографічних, петрофізичних і гідрохімічних досліджень. При бурінні свердловин необхідно не допускати різкого зниження проти тиску на пласт, щоб запобігти незворотному закриттю тріщин, що і є причиною короткотривалих фонтанувань (по декілька тонн на добу) із надглибоких свердловин прогину при їх випробуванні.
Genre Article
Topic родовище
Identifier Вплив вторинних змін на колекторські властивості глибокозанурених порід-колекторів Внутрішньої зони Передкарпатського прогину / М. І. Манюк, Б. Й. Маєвський, В. Р. Хомин [та ін.] // Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. - 2011. - № 2. - С. 5-12.