Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Математичне моделювання розподілу пластового тиску з урахуванням фізичної неоднорідності пласта
 
Names Журавчак, Л. М.
Струк, А. Є.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Розглянуто двовимірний пласт довільної форми з заданими на його зовнішньому контурі і межах свердловин умовами першого чи другого роду. При математичному моделюванні нестаціонарного процесу зміни
пластового тиску з урахуванням залежності коефіцієнта гідропровідності від тиску і постійного коефіцієнта п’єзопровідності поєднано непрямий метод приграничних елементів з перетворенням Кірхгофа і покроковою часовою схемою послідовності початкових умов. Для знаходження інтенсивності невідомих джерел, введених в приграничних елементах і апроксимованих константами, одержано систему лінійних алгебраїчних рівнянь для задоволення граничних умов у точках колокації. Проведено різносторонній аналіз розробленого підходу з урахуванням різних залежностей коефіцієнта гідропровідності від шуканого тиску.
Genre Article
Topic геосередовище із залежними від тиску фізичними характеристиками
Identifier Журавчак, Л. М. Математичне моделювання розподілу пластового тиску з урахуванням фізичної неоднорідності пласта / Л. М. Журавчак, А. Є. Струк // Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. - 2012. - № 3. - С. 47-55.