Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження ефективності традиційних енергозберігаючих технологій в умовах населених пунктів
 
Names Сусак, О. М.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Важливим фактором економічного і політичного благополуччя будь-якої країни є забезпечення її економіки енергоносіями. Розвиток народного господарства в сучасних умовах пов’язаний зі значним споживанням газу. За рахунок природного газу в країнах СНД забезпечуються теплом більш 200 млн міського і
сільського населення.
Використання газу для технологічних потреб промисловості зменшує вартість палива, підвищує продуктивність праці, сприяє впровадженню нових прогресивних технологій, покращує умови праці. Використання газу для промисловості дозволяє оздоровити повітряний басейн і поліпшити загалом екологічний
стан.
Зростаючі ціни на енергоносії стимулюють економно їх використовувати. Про доцільність такого
підходу свідчать європейські країни.
Метою роботи є дослідження енергозберігаючих технологій на ефективність роботи систем газопостачання, системи опалення, для удосконалення методики визначення її теплового навантаження і тепловтрат, а також методи їх вирішення.
Досягнення цієї мети передбачає розв’язок наступних задач:
1) виявити причини тепловтрат;
2) дослідити питання економії та комфорту;
3) дослідити можливості збільшення терміну служби систем газопостачання;
4) встановити ефективність застосування традиційних енергозберігаючих технологій на споживання
природного палива.
Об’єктом дослідження є газові мережі сільського населеного пункту довільної конфігурації (розгалужене дерево, кільцева); системи опалення житлових будинків.
Предметом дослідження є вплив матеріалу утеплювача на ефективність експлуатації системи газопостачання; вплив використання ефективної опалювальної техніки на скорочення затрат на енергоресурс.
Проведені в роботі дослідження та розробки базуються на використанні: методів математичного
планування; методів модульного та об’єктно-орієнтовного програмування; методів візуального програмування; методів математичної статистики та регресійного аналізу.
У роботі вперше досліджено вплив коефіцієнта корисної дії опалювальної техніки та укрупненого показника максимального теплового потоку будівель на скорочення затрат на енергоресурс, а також розраховано економічність застосування поліетиленових газових мереж.
Практична цінність отриманих результатів полягає у тому, що запропоновані у роботі проектні та
конструктивні рішення дозволяють до 54 % зменшити тепловтрати будинків і, як наслідок, обсяг споживання газу.
Genre Article
Topic енергозбереження
Identifier Сусак, О. М. Дослідження ефективності традиційних енергозберігаючих технологій в умовах населених пунктів / О. М. Сусак // Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. - 2014. - № 2. - С. 178-188.