Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Ідентифікація координатних збурень в автоматизованій системі керування процесом поглиблення нафтових і газових свердловин
 
Names Горбійчук, М.І.
Семенцов, Г.Н.
Сабат, Н.В.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract На основі математичного опису фізичних процесів відпрацювання шарошкових доліт розроблено теоретичні засади оперативного контролю буримості гірських порід, які включають узагальнену математичну модель буримості в просторі станів, динамічну інформаційну модель, метод визначення базових значень показників буримості. Пропонується використання безконтактного автоматизованого контролю буримості, що дає змогу врахувати збурення в системі оптимального керування процесом буріння, збільшити ресурс доліт, скоротити кількість аварій і ускладнень в процесі буріння. Запропоновано метод визначення базових значень механічної швидкості буріння, який полягає у тому, що для автоматизованого безконтактного контролю буримості гірських порід обирається та механічна швидкість, яка визначається на початку буріння алмазним або незатупленим шарошковим долотом при бурінні з оптимальними параметрами режиму. Це дає змогу визначати взаємозв’язки між показниками буримості з глибиною свердловини, які є базою для поточної оптимізації та вибору оптимальних режимів буріння інших свердловин, що перебувають в аналогічних умовах.
Genre Article
Topic автоматизований контроль
Identifier Горбійчук, М. І. Ідентифікація координатних збурень в автоматизованій системі керування процесом поглиблення нафтових і газових свердловин / М. І. Горбійчук, Г. Н. Семенцов, Н. В. Сабат // Нафтогазова енергетика. - 2011. - № 1. - С. 57-64.