Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Метод виявлення часткових відмов інформаційно-вимірювальних каналів в системі автоматизованого контролю технічного стану породоруйнівного інструменту
 
Names Чигур, І.І.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract Запропоновано метод виявлення часткових відмов інформаційно-вимірювальних каналів в системі автоматизованого контролю технічного стану породоруйнівного інструменту із використанням технологій штучного інтелекту. В основу методу покладено алгоритм оцінювання результатів вимірювань, що базується на інформаційній надлишковості технологічного процесу буріння свердловин. Інформаційну надлишковість пропонується отримати з інформації про дійсне значення технологічного параметра, що міститься не тільки у виміряному значенні цього параметра, але й у виміряних значеннях інших параметрів, пов'язаних з ним певними функціональними залежностями.
Подібним чином можуть бути сформовані алгоритми для діагностування вимірювальних каналів інших технологічних параметрів, задіяних в алгоритмі автоматизованого контролю технічного стану породоруйнівного інструменту в процесі буріння свердловин. Запропонований підхід дає можливість швидко й у реальному масштабі часу адаптуватися до зміни властивостей інформаційно-вимірювальних каналів системи контролю. Впровадження розробленої методики підвищить вірогідність одержуваної інформації, і тим самим, поліпшить якість контролю технічного стану породоруйнівного інструменту.
Genre Article
Topic контроль
Identifier Чигур, І. І. Метод виявлення часткових відмов інформаційно-вимірювальних каналів в системі автоматизованого контролю технічного стану породоруйнівного інструменту / І. І. Чигур // Нафтогазова енергетика. - 2011. - № 3. - С. 5-11.