Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження енергетичних параметрів електротехнічного комплексу для електробуріння
 
Names Федорів, М.Й.
Гладь, І.В.
Поточний, А.І.
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract Провівши аналіз експлуатаційної надійності електротехнічного комплексу для електробуріння в умовах Прикарпаття, було зроблено висновок, що ефективний видобуток нафти і газу можливий тільки у випадку застосування електробуріння. Це зумовлено тим, що поклади знаходяться на великій глибині (3-5 км) у твердих і міцних породах, які доцільно розробляти бурінням горизонтально-розгалужених і похилоспрямованих свердловин [1]. Метою дослідження є розроблення в середовищі програмування LABVIEW математичної моделі системи електропостачання електробура для проведення досліджень режимів роботи на різній глибині буріння свердловини. Програмна реалізація математичної моделі дозволяє визначати такі параметри електротехнічного комплексу для електробуріння: опори схеми заміщення електродвигуна електробура в залежності від ковзання; опори схеми заміщення бурового трансформатора; опори схеми заміщення струмопідводу в залежності від глибини буріння свердловини, типу кабелів та труби; лінійні напруги на початку струмопідводу в залежності від ковзання; фазні струми та напруги на затискачах електродвигуна електробура; коефіцієнт несиметрії струмів електродвигуна електробура, його механічні характеристики. Проведено дослідження з використанням програмного забезпечення фірми National Instruments Corporation LABVIEW і розроблених авторами програм на буровій Прикарпатьського УБР у с. Ясеновець,
Рожнятівський район, Івано-Франківська область. Під час проведення експерименту зібрано дані: гармоніки струмів та напруг, пуск електробура, споживання активної, реактивної та повної потужностей, коефіцієнт потужності, фазний струм та напруга на глибині забою свердловини 362 м.
Genre Article
Topic електробур
Identifier Федорів, М. Й. Дослідження енергетичних параметрів електротехнічного комплексу для електробуріння / М. Й. Федорів, І. В. Гладь, А. І. Поточний // Нафтогазова енергетика. - 2011. - № 3. - С. 61-71.