Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Оцінки статистичних характеристик флуктуацій моменту на долоті
 
Names Гутак, О. В.
Зварич, Г. Г.
Плитус, Н.В.
Сабат, Н.В.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Розглядається одна із підзадач оптимального керування процесом буріння нафтових і газових свердловин електробурами – ідентифікація структури і параметрів об’єкта керування, а саме, моделі випадкового процесу флуктуацій моменту на долоті в режимі реального часу. За допомогою сучасних обчислювальних засобів ця задача вирішена на практичному рівні для електробура Е170-8 з долотом 2К190ТЗ. Враховуючи, що статистичні промислові дані про довговічність опор шарошкових доліт важко використовувати для прогнозування їх технічного стану через нестабільність цього параметра, необхідно мати на буровій засоби автоматичного контролю технічного стану долота у режимі реального часу. Аналіз статистичних характеристик моменту на долоті довів, що досліджуваний випадковий процес ергодичний, гауссівський,
має експоненціальну автокреляційну функцію. Це дало змогу визначити спектральну густину досліджуваного процесу та амплітудно-фазову характеристику формуючого фільтра.
Genre Article
Topic автокореляційна функція
Identifier Оцінки статистичних характеристик флуктуацій моменту на долоті / О. В. Гутак, Г. Г. Зварич, Н. В. Плитус, Н. В. Сабат // Нафтогазова енергетика. - 2013. - № 1. - С. 7-14.