Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Ймовірнісна оцінка процесу парафінової кольматації привибійної зони нафтового пласта
 
Names Бойко, В. С.
Середюк, В. Д.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Процес кольматації парафіном привибійної зони нафтового пласта супроводжується зменшенням
поточних дебітів свердловин. Визначається він багатьма чинниками, які достатньою мірою не вдається
врахувати ні експериментально, ні теоретично. Метою даної роботи є виконання досліджень з використанням математичного апарату теорії ймовірностей. Припускається, що пласт складається із деякої множини капілярів, а кристал парафіну застрягає в капілярі з критичним перерізом, відтак усі кристали, що рухаються за ним, осідають (накопичуються). Описуючи цей процес у термінах теорії ймовірностей, отримано функції ймовірностей відсутності і настання кольматації у вигляді експоненціального закону та просторовій координаті. У міру наближення до свердловини градієнт тиску зростає, а отже, зростає перепад температур (як результат дросельного ефекту), кристали парафіну виділяються щораз інтенсивніше, тобто кольматація залежить від біжучого радіуса. За таких умов експоненціальний закон узагальнено законом Вейбулла, а відтак – розширеним експоненціальним законом Макегама. Агалогічно записано функції за часовою координатою. Згідно із законом великих чисел здійснено перехід від множини капілярів до коефіцієнта проникності, який записано для будь-якого перерізу нафтового пласта в довільний момент часу. Аналіз показав, що в привибійній зоні відбувається інтенсивне в часі зменшення коефіцієнта проникності, з часом зона кольматації розширюється в просторі, а коефіцієнт проникності нелінійно зростає з віддаленням від свердловини, що відповідає фізичній суті процесу. Введено поняття середнього коефіцієнта
проникності в зоні кольматації на довільний момент часу. Використовуючи формули Дюпюї із змінним у
часі коефіцієнтом проникності і розглядаючи зонально-неоднорідний пласт, отримано дебіт свердловини по нафті залежно від часу її роботи. У результаті процес парафінової кольматації вперше описано не тільки за часовою, а і за просторовою координатою.
Genre Article
Topic зона кольматації парафіном
Identifier Бойко, В. С. Ймовірнісна оцінка процесу парафінової кольматації привибійної зони нафтового пласта / В. С. Бойко, В. Д. Середюк // Нафтогазова енергетика. - 2013. - № 2. - С. 7-18.