Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Електротермостимульована деполяризація ділянок металополімерних пар тертя стрічково-колодкового гальма бурової лебідки (частина 2)
 
Names Криштопа, С. І.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Друга частина статті присвячена трибологічним процесам, які супроводжують зміни в твердій і рідкій фазах матеріалів полімерних накладок, з метою зниження енергонавантаженості металополімерних
пар тертя стрічково-колодкових гальм лебідок бурових установок. В матеріалах статті детально аналізуються електротермостимульовані поляризаційні і деполяризаційні процеси в поверхневих шарах елементів тертя металополімерних пар, які вмонтовані у гальмівні шківи бурових лебідок. Проаналізовано процеси, що відбуваються з компонентами полімерних матеріалів при зміні електричних полів та при взаємодії ділянок металополімерних пар тертя стрічково-колодкового гальма. Досягнуто зниження енергонавантаженості металополімерних пар тертя запропонованої конструкції стрічково-колодкового гальма на різних режимах їх навантаження, що дозволило експлуатувати фрикційні накладки гальма за поверхневих температур, нижче допустимих для їх матеріалів. Це дозволило не тільки зменшити сили тертя, але і стабілізувати зносо-фрикційні характеристики фрикційних вузлів стрічково-колодкового гальма. Дослджено зв’язок поляризаційних процесів металополімерних пар тертя стрічково-колодкових гальм лебідок бурових установок з напруженістю поля, що генерується на плямах мікровиступів пар тертя.
Genre Article
Topic стрічково-колодкове гальмо
Identifier Криштопа, С. І. Електротермостимульована деполяризація ділянок металополімерних пар тертя стрічково-колодкового гальма бурової лебідки (частина 2) / С. І. Криштопа // Нафтогазова енергетика. - 2013. - № 2. - С. 85-91.