Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Методики визначення місць скупчень і об'єму рідини в порожнині діючого газопроводу
 
Names Банахевич, Р. Ю.
Яворський, А. В.
Карпаш, М. О.
Рожко, Я. В.
Великий, С. В.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract У результаті виконаних досліджень з метою забезпечення ефективного впровадження системи моніторингу рідинних скупчень у порожнинах газопроводів у вигляді мережі спеціалізованих контрольно-вимірювальних постів проаналізовано основні причини накопичення рідин в газопроводах, а також існуючі методи і засоби для їх виявлення. Отримано аналітичні залежності для розрахунку об’ємів рідини для двофазного скупчення на підставі вимірювань рівня рідини за допомогою КВП на понижених ділянках газопроводу. Визначення об'єму накопиченої рідини дає інформацію для прийняття експлуатаційного рішення щодо її вилучення з порожнини газопроводу у встановленому порядку з метою попередження виникнення аварійних ситуацій. Запропоновано методику для визначення потенційно небезпечних щодо скупчення рідини місць на трасі газопроводу. Дана методика ґрунтується на даних профілювання газопроводу, його технічних характеристик і режимів транспортування газу. Методика в поєднанні з апріорними статистичними даними дасть можливість обирати місця встановлення розроблених контрольно-вимірювальних постів для вимірювання
рівня рідини в порожнині газопроводу і відповідного обладнання для відведення рідини з метою ліквідації рідинних скупчень, що значно знижують гідравлічну ефективність газопроводу.
Genre Article
Topic контроль
Identifier Методики визначення місць скупчень і об'єму рідини в порожнині діючого газопроводу / Р. Ю. Банахевич, А. В. Яворський, М. О. Карпаш [та ін.] // Нафтогазова енергетика. - 2014. - № 1. - С. 55-63.