Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Моделювання процесу експлуатації підземних сховищ газу
 
Names Заєць, В. О.
Тимків, Д. Ф.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract У даній роботі авторами вирішується проблема процесу моделювання експлуатаційних режимів підземних сховищ газу в Україні й оцінка їх стану. Постановка даного завдання пов’язана з явищами, які відбуваються після експлуатації підземних сховищ газу і призводять до зменшення об’єму активної та буферної зон. На основі аналізу роботи проведені дослідження, за результатами яких здійснено розрахунки для створення умов, за яких будуть відсутні елементи зменшення або збільшення газонасиченого простору ПСГ. За цих умов проявляється пружно-водонапірний режим експлуатації, при якому параметри сховища будуть постійними. У випадку зміни режиму експлуатації ПСГ необхідно проводити коригування показників для стабілізації параметрів ПСГ. Вирішення поставленої задачі досягається тим, що процес експлуатації підземних сховищ газу (ПСГ) починається в умовах пружно-водонапірного режиму. Він включає в себе закачування буферного й активного об’ємів газу в підземне сховище, створене у водоносній структурі для стабілізації порового процесу. Процес експлуатації включає в себе закачування газу при мінімальному тиску за час, після якого починається
нейтральний період, що триває протягом часу, необхідного за технологічними та технічними показниками. Після цього починається період відбору активного об’єму газу від максимального тиску до величини пластового гідростатичного тиску, за яким настає нейтральний період. Його термін визначається шляхом розрахунків. Надалі у разі зміни тиску (від проектних максимального або мінімального) здійснюється коригування тривалості нейтрального періоду для забезпечення постійної величини газонасиченого простору. Коригування проводиться як після закачування, так і після періоду відбору газу.
Genre Article
Topic моделювання
Identifier Заєць, В. О. Моделювання процесу експлуатації підземних сховищ газу / В. О. Заєць, Д. Ф. Тимків // Нафтогазова енергетика. - 2014. - № 2. - С. 51-56.