Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Сланцевый газ без экологических рисков
 
Names Шварцман, Л. Я.
Троценко, Є. А.
Баженов, Е. В.
Баженов, П. Е.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract Викладено переваги внутріпластового (підземного) ретортингу горючих сланців способом термозонованного резистивно-дугового нагрівання сировинного пласта в порівнянні з застосовуваними на сьогодні промисловими технологіями. Ефективність внутріпластового способу зумовлюється виключенням з технології великої кількості підготовчих і утилізаційних операцій, пов'язаних з вилученням сировини на поверхню, що формує високий техніко-економічний потенціал розвитку в цьому напрямку способів підземної і внутріпластової газифікації горючих сланців. Запропоновані рішення базуються на сучасному досвіді горизонтального буріння свердловин у газонафтовидобуванні і електротехнічних методах термохімії, що дає змогу розробляти глибокозалягаючі пласти горючого сланцю, забезпечуючи при цьому енергетичну та економічну ефективність розробки малопотужних пластів. Застосування внутріпластової газифікації дає змогу значно зменшити стартові капітальні витрати на створення наземної інфраструктури промислових споруд і комунікацій, усуваючи один з найсуттєвіших чинників стримання розвитку, характерний для гірничодобувних підприємств. Патентні рішення авторів доповнені прикладом розробляння математичної моделі, що забезпечує можливість параметризації технологічного процесу і оцінювання енергетичної та економічної ефективностей розробки пласта із заданими геологічними даними і фізико-хімічними характеристиками горючого сланцю. Для розглянутого процесу за базу для побудови математичної моделі вибрано
температурне поле, сформоване в робочій області ведення процесу і переміщуване з розрахунковою швидкістю всередині пласта копалини.
Genre Article
Topic горючі сланці
Identifier Сланцевый газ без экологических рисков / Л. Я. Шварцман, Є. А. Троценко, Е. В. Баженов, П. Е. Баженов // Нафтогазова енергетика. - 2015. - № 1. - С. 7-16.