Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Підвищення рівня екологічної безпеки експлуатації підземних газопроводів
 
Names Полутренко, М. С.
Федорович, І. В.
Федорович, І. Я.
Боднарук, І. Л.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract Проведено комплекс досліджень з визначення корозійної активності ґрунтів на досліджуваних ділянках траси прокладання магістрального газопроводу (МГ) «Глібовка-Сімферополь», «відвід до ГРС м. Саки»
та МГ «Роздільна-Ізмаїл». Встановлено, що ґрунти відносяться до ґрунтів з середнім та високим ступенем корозійної активності, що призводить до інтенсифікації корозійних процесів підземних газопроводів. Наявність сульфат-йонів у водних витяжках ґрунту на ділянці траси «відвід до ГРС м. Саки» шурф 4 – ПК 6(+25) та шурф 5 – ПК 16 (+57) спричиняє розвиток мікробіологічної корозії з участю сульфатвіднов-лювальних (СВБ) бактерій. Для підвищення ефективності протикорозійного та мікробіологічного захисту підземних газопроводів на досліджуваних ділянках із врахуванням корозійної активності ґрунтів запропоновано використовувати розроблене інноваційне біостійке протикорозійне покриття на основі бітумно-полімерної мастики МБПІ-Д-1 (А), модифіковане інгібітором з класу амінів.
Genre Article
Topic корозія
Identifier Підвищення рівня екологічної безпеки експлуатації підземних газопроводів / М. С. Полутренко, І. В. Федорович, І. Я. Федорович, І. Л. Боднарук // Нафтогазова енергетика. - 2015. - № 1. - С. 25-31.