Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Підвищення якості розкриття продуктивних відкладів при бурінні свердловин Предкарпаття
 
Names Чорний, М. І.
Чорний, О. М.
Коваль, Я. М.
Федак, І. О.
Михайлюк, І. Р.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Висвітлюються питання первинного розкриття, випробування, дослідження чинників зниження продуктивності свердловин. Проведений аналіз якості розкриття продуктивних відкладів при бурінні свердловин Передкарпаття свідчить, що розкриття пластів без належного врахування фізико-хімічних властивостей порід і насичуючих їх флюїдів, величин тисків, температур спричиняє зменшення проникності колекторів, зниження продуктивності свердловин і збільшення часу їх випробування. У роботі приведено приклади, коли за сприятливих прямих і опосередкованих ознак нафтогазоносності пласти при випробуванні не
давали промислових припливів нафти та газу. Основними чинниками, що призводять до погіршення якості
розкриття продуктивних пластів є пластовий тиск, температура, тип промивальної рідини, репресія на
пласт, поровий тиск та ін. Авторами роботи розглядаються рекомендації з підвищення ефективності буріння та збільшення продуктивності свердловин у процесі розроблення нафтогазових родовищ. Дані рекомендації полягають у постійній оцінці та прогнозуванні порових і пластових тисків у процесі буріння свердловини.
Genre Article
Topic якість розкриття продуктивних відкладів
Identifier Підвищення якості розкриття продуктивних відкладів при бурінні свердловин Предкарпаття / М. І. Чорний, О. М. Чорний, Я. М. Коваль [та ін.] // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2013. - № 2. - С. 117-124.