Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Особливості конструкції і надійність зварних комбінованих балонів високого тиску
 
Names Савицький, О. М.
Мандрик, О. М.
Савицький, М. М.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Розглянуто питання особливостей конструкції, забезпечення надійності та технології зварювання
комбінованих балонів малої, середньої і великої місткості для газифікації автотранспорту та транспортування газу морським і сухопутним шляхом. Незалежно від ємкості і габаритів усі ці балони експлуатуються в умовах циклічних навантажень високим (до 20МПа) тиском і призначені для накопичення, зберігання та транспортування природного газу.
Показано, що для виготовлення металевих корпусів вказаних балонів доцільно застосовувати високоміцні сталі з показниками міцності і пластичності σв=1000-1300МПа і δ=12-16%. При такому співвідношенні міцності і відносного подовження металу корпусу забезпечується оптимальне поєднання статичної
міцності і циклічної довговічності балонів.
Для спрощення і здешевлення технологічного циклу виготовлення балонів, а також для забезпечення
необхідної якості зварних з’єднань металевих корпусів необхідно застосовувати технології зварювання,
які забезпечують зменшення тепловкладення у зварні з’єднання і керування структурою їх металу. До таких технологій відносяться процеси зварювання в захисних газах з активуючими флюсами.
Показано, що посилення циліндричної частини зварного металевого корпусу композитною оболонкою
у співвідношенні до його товщини 1:1 в 2 рази підвищує статичну міцність балону і в 4 рази – його циклічну довговічність. При цьому забезпечується коефіцієнт запасу міцності на рівні 2,6 і циклічна довговічність 18000 циклів, що свідчить про високу надійність зварних комбінованих балонів.
Genre Article
Topic підсилююча оболонка
Identifier Савицький, О. М. Особливості конструкції і надійність зварних комбінованих балонів високого тиску / О. М. Савицький, О. М. Мандрик, М. М. Савицький // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2013. - № 2. - С. 133-144.